Språk

OS X:  Så här använder du Tvångsavsluta för att avsluta ett program som inte svarar

Lär dig att använda Tvångsavsluta för att avsluta ett program som inte svarar.

Med hjälp av funktionen Tvångsavsluta i OS X kan du stänga ett program som har slutat svara.

Viktigt! Normalt ska du inte behöva använda funktionen Tvångsavsluta för att stänga program. Ändringar som inte har sparats, till exempel i dokument som du arbetar med, behålls inte när du tvångsavslutar ett program. Därför bör du först prova följande metoder för att försöka stänga programmet på normalt sätt:

1. Välj Avsluta i programmenyn. Till exempel i Safari, väljer du Safari > Avsluta Safari.
  2. Välj Avsluta genom att högerklicka eller kontrollklicka på programmets symbol i Dock.

Om programmet inte avslutas när du har provat ovanstående metoder kan du tvångsavsluta programmet genom att följa nedanstående steg:

• Växla till ett annat program, till exempel Finder, och välj sedan Tvångsavsluta i Apple-menyn. Välj det låsta programmet i fönstret Tvångsavsluta, och klicka på knappen Tvångsavsluta.
  • Tryck på tangentkombinationen kommando-alternativ-esc för att visa fönstret Tvångsavsluta. Där klickar du på knappen Tvångsavsluta.
  • Håll ner tangentkombinationen kontroll-alternativ och klicka på det låsta programmets symbol i Dock. Välj Tvångsavsluta i den meny som visas.
  • Öppna Aktivitetskontroll från mappen Verktygsprogram eller Spotlight-menyn. Markera det låsta programmet i fönstret Aktivitetskontroll. Välj Avsluta process i menyn Innehåll eller klicka på knappen Tvångsavsluta i verktygsfältet i fönstret Aktivitetskontroll.
  • Om det inte går att lämna det låsta programmet kan du tvångsavsluta det genom att hålla ner tangentkombinationen kommando-alternativ-skift-esc i tre sekunder. Tangentkombinationen används för att tvångsavsluta det program som finns längst fram i OS X.

Additional Information

Finder startas automatiskt igen. Om Finder har låst sig kan du använda Tvångsavsluta för att starta om Finder. Markera Finder i fönstret Tvångsavsluta eller Dock, och klicka sedan på Starta om.

Senast ändrad: 2014-jan-11