Slik bruker du funksjonstastene på Mac

Den øverste raden med taster på Apple-tastaturet kan kontrollere innebygde Mac-funksjoner eller brukes som standard funksjonstaster.

Bruk tastene til å kontrollere funksjoner

Som standard kontrollerer den øvre raden med taster på Apple-tastaturet mange forskjellige funksjoner på Macen. Hvis du for eksempel trykker på tastene med høyttalersymboler, regulerer du lydvolumet.

illustrert diagram over funksjonstaster på MacBook Air

Hvis Macen har en Touch Bar, kan du finne ut mer om hvordan du bruker funksjonstastene på MacBook Pro med Touch Bar.

Bruk tastene som standard funksjonstaster

Trykk og hold inne funksjonstasten (Fn)/JordklodetastenBildet har ingen alternativ tekst mens du trykker på en funksjonstast. Hvis du for eksempel trykker på både Fn og F12 (høyttalersymbol), utføres handlingen som er tildelt F12-tasten i stedet for å øke volumet på høyttalerne.1 Hvis tastaturet ikke har en Fn-tast, kan du prøve å trykke og holde inne Kontroll-tasten når du trykker på en funksjonstast.

Endre standardoppførselen til tastene

Hvis du vil endre den øverste raden med taster til å fungere som standard funksjonstaster uten å holde inne Fn-tasten, følger du disse trinnene, avhengig av macOS-versjonen du bruker:

macOS Ventura

1. Velg Apple-menyen  > Systeminnstillinger.

2. Klikk på Tastatur i sidefeltet.

3. Klikk på tastatursnarveier-knappen til høyre.

4. Klikk på funksjonstaster i sidefeltet.

5. Slå på «Bruk F1, F2, osv. som standard funksjonstaster.»2

Tidligere macOS-versjoner

1. Velg Apple-menyen  > Systemvalg.

2. Klikk på Tastatur.

3. Velg «Bruk F1, F2, osv. som standard funksjonstaster.»2

1. Standard funksjonstaster fungerer forskjellig avhengig av programmet og tastatursnarveier Noen programmer har sine egne hurtigtastinnstillinger som du kan tilpasse.

2. Hvis du ikke ser denne innstillingen, kan det hende du bruker et tastatur som ikke er laget av Apple, og du trenger kanskje et tredjeparts tastaturverktøy for å endre tastaturfunksjonene. Ta kontakt med tastaturprodusenten for å få mer informasjon.