Rengöra Apple-produkter

Få rekommendationer och riktlinjer för rengöring av Mac, iPad, iPhone, Apple Vision Pro, skärmar och kringutrustning.

Apple-produkter innehåller många olika material och varje material kräver specifika rengöringsrutiner. Här är några tips som gäller för alla produkter:

• Använd endast mjuka, luddfria trasor. Undvik sträva trasor, handdukar, pappershanddukar och liknande föremål.

• Undvik skador genom att inte torka mer än nödvändigt.

• Koppla från alla externa strömkällor, enheter och kablar.

• Ha inga vätskor i närheten av produkten såvida det inte krävs för specifika produkter.

• Låt inte fukt komma in i någon öppning.

• Använd inte aerosolsprayer, blekmedel eller slipmedel.

• Spruta inte rengöringsmedel direkt på enheten.

Är det okej att använda desinfektionsmedel på min Apple-produkt?

Du kan försiktigt torka de hårda, täta ytorna på Apple-produkten, till exempel bildskärmen och tangentbordet eller de andra utvändiga ytorna, med en isopropylalkoholduk med 70 % alkohol, en etylalkoholduk med 75 % alkohol eller en desinficerande servett från Clorox.  Använd inte dessa rengöringsprodukter på Apple Vision Pro eftersom de kan skada enheten. Använd inte produkter som innehåller blekmedel eller väteperoxid. Se till att det inte kommer in fukt i öppningarna och lägg inte ner dina Apple-produkter i något rengöringsmedel. Använd det inte på textilier eller läderytor.

Om det kommer vätska i Apple-produkten behöver du söka hjälp från en auktoriserad Apple-servicepartnerhttps://www.apple.com/se/retail/storelist/https://www.apple.com/se/retail/storelist/Apple StoreApple Store Fuktskador täcks inte av Apples produktgaranti eller AppleCare Protection Plan, men du kan ändå ha rätt till service enligt konsumentköplagen. Om du planerar att gå till en Apple Store-butik

Välj en Apple-produkt för mer detaljerad information:

Bärbara datorer

Läs om hur du rengör din bärbara Mac-dator.

MacBook, MacBook Pro och MacBook Air

När du rengör utsidan på din MacBook, MacBook Pro eller MacBook Air ska du först stänga av datorn och dra ur strömadaptern. Rengör sedan datorns utsida med en fuktad, mjuk och luddfri trasa. Se till att ingen fukt kommer in i öppningarna. Spraya inte vätska direkt på datorn. Använd inte aerosolsprayer, lösningsmedel, slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller väteperoxid som kan skada finishen.

När du rengör skärmen på din MacBook, MacBook Pro och MacBook Air ska du först stänga av datorn och dra ur strömadaptern. Fukta en mjuk, luddfri trasa med enbart vatten och använd den sedan för att rengöra datorns skärm.

Fukta en trasa med en 70-procentig isopropylalkohollösning (IPA) för att rengöra smutsfläckar eller fingeravtryck som är svåra att ta bort på skärmen eller utsidan av din bärbara Mac-dator.

MacBook Pro-modeller från 2016 med Touch Bar och Touch ID: Rengör Touch Bar och Touch ID (strömknappen) på dessa datorer på samma sätt som du skulle rengöra bildskärmen. Stäng av din Mac och dra ur strömadaptern. Fukta en mjuk, luddfri trasa med enbart vatten och använd den sedan för att rengöra Touch Bar och Touch ID.

MacBook (13 tum, sent 2009) och MacBook (13 tum, mitten av 2010): Bottenplattan på dessa datorer är gjord av ett mjukt, halkfritt material. Använd en 3M Gray-mikrofiberduk eller en mjuk, ofärgad och luddfri duk när du rengör bottenplattan.

Tillbaka till början.

Stationära datorer

Lär dig att rengöra din stationära Mac-dator.

Mac Pro, Mac Studio, Mac mini och iMac

Om din iMac har nanotexturglas kan du läsa om hur du rengör nanotexturglas på din Apple-bildskärm.

Stäng först av Mac-datorn och dra ur strömkabeln och koppla från andra anslutna enheter. Rengör sedan datorns utsida med en fuktad, mjuk och luddfri trasa. Se till att ingen fukt kommer in i öppningarna. Spraya inte vätska direkt på datorn. Använd inte aerosolsprayer, lösningsmedel, slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller väteperoxid som kan skada finishen.

Rengör bildskärmen på din iMac genom att fukta trasan som medföljde iMac-datorn, eller en annan ren, mjuk och luddfri trasa, med enbart vatten och torka av bildskärmen. Fukta duken med en 70-procentig isopropylalkohollösning för att rengöra smutsfläckar som är svåra att ta bort.

Rengör inte iMac-skärmen med rengöringsmedel som innehåller aceton. Använd ett rengöringsmedel som är avsett att användas till en skärm eller bildskärm. Spruta aldrig rengöringsmedel direkt på bildskärmen. Det kan läcka in i bildskärmen och orsaka skador.

Tillbaka till början.

Bildskärmar

Om din Apple Pro Display XDR eller Apple Studio Display har nanotexturglas kan du läsa om hur du rengör nanotexturglas på din Apple-bildskärm.

Koppla först från bildskärmen från strömkälla, dator och andra anslutna externa enheter. Använd sedan trasan som följde med bildskärmen eller någon annan mjuk, torr trasa och torka bort damm från skärmen.

Om bildskärmen eller dess hölje behöver rengöras ytterligare kan du använda en mjuk, lätt fuktad, luddfri trasa. Se till att fukt inte tränger in i några öppningar. Använd inte fönsterputs, hushållsrengöringsmedel, aerosolsprayer, lösningsmedel, ammoniak, slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller väteperoxid när du rengör bildskärmen.

Rengör inte bildskärmen med rengöringsmedel som innehåller aceton. Använd ett rengöringsmedel som är avsett att användas till en skärm eller bildskärm. Spruta aldrig rengöringsmedel direkt på bildskärmen. Det kan läcka in i bildskärmen och orsaka skador.

Tillbaka till början.

Kringutrustning

Apples trådlösa eller usb-anslutna tangentbord, möss och styrplattor

Först stänger du av enheten. Om batterierna går att ta ur enheten tar du ur dem. (Om musen har kabel kopplar du bara bort den från datorn.)

Rengör sedan utsidan av enheten med en luddfri trasa som du fuktat lätt med vatten. Låt inte fukt komma in i öppningar och använd inte aerosolsprayer, lösningsmedel, slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller väteperoxid.

Om din Magic Mouse eller Magic Mouse 2 inte följer med som den ska kan det finnas hår eller annat skräp på sensorlinsen. Vänd på musen och inspektera sensorfönstret i stark belysning. Om det är smutsigt kan du använda tryckluft för att försiktigt rengöra det.

Tillbaka till början.

Kablar

Koppla ur varje ände på kabeln från enheten och strömadaptern för att rengöra Apple-kabeln. Använd sedan en mjuk, luddfri, lätt fuktad trasa för att rengöra kabeln. Om kabeln fortfarande inte är ren tar du en mjuk, luddfri trasa och doppar den i tvålvatten för att rengöra kabeln. Använd en torr trasa för att torka av kabeln och se till att det inte är någon fukt kvar. Se till att du inte får in fukt i någon av kontakterna på kabeln. Låt kabeln torka över natten innan du använder den igen med enheten.

Tillbaka till början.

iPhone-tillbehör

iPhone-skal – silikon eller transparent

För att rengöra ditt iPhone-skal i silikon eller ett transparent skal tar du ur din iPhone från skalet. Torka av iPhone-fodralets ut- och insida med en ren, mjuk och luddfri trasa lätt fuktad med vatten. Använd inte fönsterputs, hushållsrengöringsmedel, aerosolsprayer, lösningsmedel, ammoniak, slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller väteperoxid när du rengör ditt iPhone-fodral.

iPhone-skal – FineWoven-material

För att rengöra ditt FineWoven iPhone-skal eller minska uppkomsten av repor, tar du först ur din iPhone från skalet.

1. Använd en ren behållare och blanda 1 tesked (5 ml) flytande tvättmedel med 1 kopp (250 ml) vatten.

2. Doppa en luddfri trasa i lösningen med vatten och tvål, krama ur den lite lätt och gnid trasan mot skalet försiktigt under en minut.

3. Rengör skalet med en separat trasa som du har fuktat lätt i rent vatten.

4. Torka av skalet med en mjuk, torr, luddfri trasa och se till att det inte är någon fukt kvar.

Materialet kan se annorlunda ut och uppvisa slitage över tid eftersom fibrerna pressas ihop vid normal användning. Vissa repor kan minska med tiden.

iPhone-fodral – läder

Läderfodralet till iPhone är gjort av naturligt läder. Utseendet förändras vid användning. Det kan bli patinerat och även ändra färg på grund av fett från din hud samt direkt solljus. Det förstärker det naturliga utseendet.

Om du rengör läderfodralet till iPhone kan färgen påverkas. Om du väljer att rengöra fodralet ska du först ta ur din iPhone. Använd en ren trasa med varmt vatten och mild handtvål och rengör iPhone-fodralet försiktigt. Du kan också använda ett milt rengöringsmedel på en torr, ren trasa. Rengörings- och impregneringsmedel för läder kan förändra lädrets färg.

Skydda iPhone-fodralet mot långvarigt starkt solljus, värme och fukt. Garvat läder som utsätts för vatten, olja, kosmetika och färgade tyger (som jeanstyg) kan få fläckar.

iPhone Smart Battery Case

När du ska rengöra Smart Battery Case tar du först ut din iPhone ur fodralet. Använd en mjuk, luddfri, lätt fuktad trasa för att torka utsidan av fodralet. Använd inte fönsterputs, hushållsrengöringsmedel, aerosolsprayer, lösningsmedel, ammoniak, slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller väteperoxid när du rengör fodralet.

Använd en mjuk, torr, luddfri trasa utan några vätskor eller rengöringsprodukter när du rengör den interna Lightning-kontakten.

MagSafe-tillbehör till iPhone

MagSafe-laddaren och MagSafe-batteriet innehåller magneter som kan dra till sig skräp vid vardaglig användning. Borsta bort eventuellt skräp från den magnetiska ringen innan du rengör det här tillbehöret.

Koppla från MagSafe-laddaren eller MagSafe-batteriet från strömmen.

Fukta sedan en mikrofiberduk med 70 procent isopropylalkohol och torka av silikonet i mitten av laddningsområdet. Använd inte fönsterputs, hushållsrengöringsmedel, aerosolsprayer, lösningsmedel, ammoniak, slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller väteperoxid när du rengör din MagSafe-laddare eller MagSafe-batteriet.

Läs om hur du rengör din iPhone

Tillbaka till början.

iPad-tillbehör

Apple Pencil

Använd en mjuk, lätt fuktad och luddfri trasa för att rengöra din Apple Pencil. Torka din Apple Pencil med den fuktiga trasan från spetsen mot den andra änden. Torka inte själva spetsen eller usb-C-kontakten på Apple Pencil (usb-C). Se till att det inte kommer in fukt i din Apple Pencil.

iPad Smart Keyboard, Smart Keyboard Folio, Smart Cover och Smart Case – polyuretan

Rengör ditt Smart Keyboard, Smart Keyboard Folio, Smart Cover eller Smart Case i polyuretan genom att först ta bort det från din iPad. Använd en mjuk, lätt fuktad och luddfri trasa. Torka av framsidan och insidan med en mjuk, luddfri trasa.

Använd inte fönsterputs, hushållsrengöringsmedel, aerosolsprayer, lösningsmedel, ammoniak, slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller väteperoxid när du rengör den här produkten.

iPad Magic Keyboard

Om du vill rengöra ditt Magic Keyboard ska du först ta bort det från iPad-enheten. Använd en mjuk, lätt fuktad och luddfri trasa. Torka av framsidan och insidan med en mjuk, luddfri trasa. Du kan använda en servett med 70-procentig isopropylalkohol eller desinfektionsservetter från Clorox.  Se till att det inte kommer in fukt i öppningarna och lägg inte ner ditt Magic Keyboard i något rengöringsmedel. Använd inte fönsterputs, hushållsrengöringsmedel, aerosolsprayer, lösningsmedel, ammoniak, slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller väteperoxid när du rengör den här produkten.

Undvik långvarig kontakt med andra material eftersom missfärgning kan förekomma.

Smart Cover och Smart Case till iPad – läder

Läderfodralet till iPad är gjort av naturligt läder. Utseendet förändras vid användning. Det kan bli patinerat och även ändra färg på grund av fett från din hud samt direkt solljus. Det förstärker det naturliga utseendet.

Om du rengör lädret kan färgen påverkas. Om du väljer att rengöra lädret ska du först ta ut din iPad ur fodralet. Använd en ren trasa med varmt vatten och mild handtvål för att försiktigt rengöra lädret. Torka bort smuts på utsidan och insidan med en mjuk, luddfri trasa. Du kan också använda ett milt rengöringsmedel på en torr, ren trasa. Milda rengöringsmedel och läderrengörare kan göra det enklare att få bort fläckar men de kan också förändra lädrets färg.

Skydda iPad-fodralet mot långvarigt starkt solljus, värme och fukt. Garvat läder som utsätts för vatten, olja, kosmetika och färgade tyger (som jeanstyg) kan få fläckar.

Silikonfodral för iPad

När du ska rengöra silikonfodralet för iPad tar du först ut din iPad ur fodralet. Använd en mjuk, luddfri och lätt fuktad trasa för att torka utsidan och insidan av fodralet. Använd inte fönsterputs, hushållsrengöringsmedel, aerosolsprayer, lösningsmedel, ammoniak, slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller väteperoxid när du rengör iPad-fodralet.

Tillbaka till början.

iPad

Hantera din iPad försiktigt så att du inte skadar dess yttre. Om du oroar dig för repor eller slitage kan du använda något av de många fodral som finns att köpa separat. När du ska rengöra din iPad kopplar du först från alla kablar och stänger sedan av enheten (tryck och håll ned vilo-/väckningsknappen och skjut sedan reglaget som visas på skärmen). Använd en mjuk, lätt fuktad och luddfri trasa. Se till att fukt inte tränger in i några öppningar. Använd inte fönsterputs, hushållsrengöringsmedel, tryckluft, aerosolsprayer, lösningsmedel, ammoniak, slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller väteperoxid när du rengör din iPad. Skärmen på en iPad har en fettavvisande ytbehandling så du behöver bara torka av den med en mjuk, luddfri trasa för att fettfläckar som kommit från händer och fingrar ska gå bort. Beläggningens fettavvisande förmåga avtar med tiden även vid normal användning, men om skärmen torkas av med slipande material minskar den skyddande effekten ytterligare och skärmen kan repas.

Tillbaka till början.

iPod

iPod touch

När du ska rengöra din iPod touch kopplar du först från alla kablar och stänger sedan av enheten (tryck och håll ned vilo-/väckningsknappen och skjut sedan reglaget som visas på skärmen). Använd sedan en mjuk, lätt fuktad och luddfri trasa. Se till att fukt inte tränger in i några öppningar. Använd inte fönsterputs, hushållsrengöringsmedel, tryckluft, aerosolsprayer, lösningsmedel, ammoniak, slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller väteperoxid när du rengör din iPod touch.

iPod classic

När du ska rengöra din iPod classic kopplar du först från alla kablar och stänger sedan av enheten genom att föra låsknappen till låst. Använd sedan en mjuk, lätt fuktad och luddfri trasa. Se till att fukt inte tränger in i några öppningar. Använd inte fönsterputs, hushållsrengöringsmedel, tryckluft, aerosolsprayer, lösningsmedel, ammoniak, slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller väteperoxid när du rengör din iPod classic.

iPod nano

När du ska rengöra din iPod nano kopplar du först från alla kablar och stänger sedan av enheten genom att föra låsknappen till låst. Använd sedan en mjuk, lätt fuktad och luddfri trasa. Se till att fukt inte tränger in i några öppningar. Använd inte fönsterputs, hushållsrengöringsmedel, tryckluft, aerosolsprayer, lösningsmedel, ammoniak, slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller väteperoxid när du rengör din iPod nano.

På iPod nano (6:e generationen) som inte har någon låsknapp stänger du av enheten före rengöring genom att trycka på vilo-/väckningsknappen.

iPod shuffle

När du ska rengöra din iPod shuffle kopplar du först från alla kablar, stänger av enheten (för reglaget till av) och torkar av med en mjuk, lätt fuktad och luddfri trasa. Se till att fukt inte tränger in i några öppningar. Använd inte fönsterputs, hushållsrengöringsmedel, tryckluft, aerosolsprayer, lösningsmedel, ammoniak, slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller väteperoxid när du rengör din iPod shuffle.

iPod mini

När du ska rengöra din iPod mini kopplar du först från alla kablar och stänger sedan av enheten genom att föra låsknappen till låst. Använd sedan en mjuk, lätt fuktad och luddfri trasa. Se till att fukt inte tränger in i några öppningar. Använd inte fönsterputs, hushållsrengöringsmedel, tryckluft, aerosolsprayer, lösningsmedel, ammoniak, slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller väteperoxid när du rengör din iPod mini.

Tillbaka till början.

Läs mer

Mer information om rengöring, hantering och om att arbeta med Apple-produkter finns i handboken som medföljde produkten. Du kan även hämta en kopia.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Kontakta leverantören för mer information.