Multi-Touch-gebaren gebruiken op een Mac

Met een Multi-Touch-trackpad of Magic Mouse kun je tikken, swipen en een of meerdere vingers samenknijpen of spreiden om nuttige taken uit te voeren.

Trackpadgebaren

Kies voor meer informatie over deze gebaren het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen' (of 'Systeemvoorkeuren') en klik vervolgens op 'Trackpad'. Je kunt een gebaar uitschakelen, het soort gebaar wijzigen en kijken welke gebaren geschikt zijn voor jouw Mac.

Voor trackpadgebaren is een Magic Trackpad of een ingebouwd Multi-Touch-trackpad vereist. Als je trackpad Force Touch ondersteunt, kun je ook klikken met extra druk en haptische feedback krijgen.

No alt supplied for Image

Tikken om te klikken

Tik met een vinger om te klikken.

No alt supplied for Image

Secundair klikken (rechts klikken)

Klik of tik met twee vingers.

No alt supplied for Image

Slim zoomen

Tik dubbel met twee vingers om in en uit te zoomen op een webpagina of pdf-document.

No alt supplied for Image

Scrollen

Schuif met twee vingers omhoog of omlaag om te scrollen.1

No alt supplied for Image

In- of uitzoomen

Knijp twee vingers samen of uiteen om in of uit te zoomen.

No alt supplied for Image

Draaien

Beweeg twee vingers rond elkaar om een foto of ander item te draaien.

No alt supplied for Image

Swipen tussen pagina's

Swipe naar links of rechts met twee vingers om de vorige of volgende pagina weer te geven.

No alt supplied for Image

Meldingencentrum openen

Swipe met twee vingers naar links vanaf de rechterrand om Meldingencentrum weer te geven.

No alt supplied for Image

Slepen met drie vingers

Gebruik drie vingers om items op je scherm te verslepen en klik of tik vervolgens om ze neer te zetten. Schakel deze functie in Toegankelijkheidsvoorkeuren in.

No alt supplied for Image

Opzoeken en datadetectie

Tik met drie vingers om een woord op te zoeken of acties uit te voeren voor datums, adressen, telefoonnummers en andere gegevens.

No alt supplied for Image

Bureaublad weergeven

Spreid je duim en drie vingers om het bureaublad weer te geven.

No alt supplied for Image

Launchpad

Knijp je duim en drie vingers samen om Launchpad weer te geven.

No alt supplied for Image

Mission Control

Swipe met vier vingers omhoog2 om Mission Control te openen.

No alt supplied for Image

Programma-Exposé

Swipe met vier vingers omlaag2 om alle vensters te zien van de app die je gebruikt.

No alt supplied for Image

Vegen tussen apps in schermvullende weergave

Swipe met vier vingers naar links of rechts2 om te schakelen tussen bureaubladen en apps in schermvullende weergave.

Muisgebaren

Kies voor meer informatie over deze gebaren het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen' (of 'Systeemvoorkeuren') en klik vervolgens op 'Muis'. Hier kun je een gebaar uitschakelen, het soort gebaar wijzigen en kijken welke gebaren geschikt zijn voor jouw Mac. Voor muisgebaren is een Magic Mouse vereist.

Secundair klikken (rechts klikken)

Klik met de rechterkant van de muis.

Scrollen

Swipe met één vinger omhoog of omlaag om te scrollen.1

Slim zoomen

Tik dubbel met één vinger om in en uit te zoomen op een webpagina of pdf-document.

Mission Control

Tik dubbel met twee vingers om Mission Control te openen.

Vegen tussen apps in schermvullende weergave

Swipe naar links of rechts met twee vingers om te schakelen tussen bureaubladen en schermvullende apps.

Swipen tussen pagina's

Swipe naar links of rechts met een vinger om de vorige of volgende pagina weer te geven.

1. Je kunt scrollen via de trackpad uitschakelen in de toegankelijkheidsinstellingen.

2. In sommige macOS-versies moeten voor dit gebaar drie vingers worden gebruikt in plaats van vier.