Tips voor mensen die overstappen van Windows naar Mac

Lees hoe je een aantal algemene taken uitvoert op je nieuwe Mac.

Rechts klikken

Klik op de rechterbovenhoek van de Apple muis of klik met twee vingers op het Apple trackpad. Je kunt dit wijzigen in Instellingen voor muis en Instellingen voor trackpad.

Scrollen, vegen, klikken

Instellingen voor scrolrichting, veeggebaren en knoptoewijzingen vind je ook in instellingen voor 'Muis en trackpad'.

Vensters openen en vergroten/verkleinen

Knoppen voor een venster sluiten, minimaliseren en maximaliseren staan in de linkerbovenhoek van het venster.

Het volume wijzigen

Gebruik de volumeregelaar in de menubalk of het bedienignspaneel of gebruik de volumetoetsen op je Apple toetsenbord.

De instellingen wijzigen op een Mac

Zoek je het Configuratiescherm? Gebruik 'Systeeminstellingen' (of 'Systeemvoorkeuren').

Door bestanden bladeren

Zoek je de Windows Verkenner? Lees meer over de Finder.

Bestanden zoeken

Gebruik Spotlight om apps, documenten en andere bestanden snel te vinden en openen.

Apps openen

Je kunt ook Launchpad en het Dock gebruiken om apps (programma's) te openen.

Bestanden weggooien

Zoek je de Prullenbak? Gebruik Prullenmand. Deze staat in het Dock.

De naam van bestanden wijzigen

Klik eenmaal op het bestand om het te selecteren, druk op de Return-toets en typ een nieuwe naam. Druk op Return wanneer je klaar bent.

Een voorvertoning van een bestand bekijken

Preview most files on your Mac. Klik eenmaal op het bestand om het te selecteren en druk op de spatiebalk.

Reservekopie maken van bestanden

Time Machine bewaart reservekopieën van al je bestanden en onthoudt hoe het systeem er op een bepaalde dag uitzag.

Toetscombinaties

In veel toetscombinaties op de Mac wordt de Command-toets (⌘) gebruikt. Meer informatie over toetsen en toetscombinaties

Apple Magic Keyboard met numeriek toetsenblok

Knippen

Command-X

Kopiëren

Command-C

Plakken

Command-V

Herstellen

Command-Z

Afdrukken

Command-P

Venster sluiten

Command-W

Naar ander programma gaan

Command-Tab

Programma stoppen

Command-Q

Voorwaarts wissen

Fn-Delete of Voorwaarts wissenNo alt supplied for Image

Bestanden zoeken

Command-Spatiebalk

Programma geforceerd stoppen

Option-Command-Esc

Schermafbeelding maken

Shift-Command-3

Meer informatie

• Gebruik het Help-menu in de menubalk van de Finder voor meer informatie als je je Mac nog beter wilt leren kennen.

• Hoe heet het op mijn Mac? bevat nog meer Windows- en Mac-termen.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.