Kielet

Mac 101: Kotistereoiden, iPodin, iPadin, musiikki-instrumenttien ja kaiuttimien yhdistäminen

Maciin voi yhdistää helposti kitaran, mikrofonin, kosketinsoittimen, digitaalisen musiikkisoittimen, kotistereot ja kaiuttimet. Tässä artikkelissa kerrotaan, miten muun valmistajan ääni- ja musiikkilaitteet yhdistetään Maciin ja miten ne määritetään käyttöä varten.

Musiikin toistaminen ja lähettäminen Macista, iPodista ja iPadista

Voit toistaa Macissa olevaa musiikkia iTunesin avulla tai lähettää sitä langattomasti ulkoisiin kaiuttimiin iPodin, iPhonen tai iPadin avulla.

Jos yhdistät kaiuttimet Maciin muun valmistajan äänilaitteen avulla, se täytyy yhdistää FireWire-, USB- tai S/PDIF-kaapelilla.  Jos äänilaitteeseen tarvitaan ohjaimia, ne tulee asentaa ennen kuin laite yhdistetään Maciin ensimmäistä kertaa.  Jos et ole varma, tarvitseeko äänilaite ohjainta, tarkista asia laitteen mukana toimitetusta dokumentaatiosta tai valmistajan verkkosivustosta.  Class compliant -äänilaitteet eivät vaadi ohjelmisto-ohjainta toimiakseen Macin kanssa, mutta muut äänilaitteet vaativat ohjaimen toimiakseen oikein.  Jos muun valmistajan äänilaitteen vaadittua ohjainta ei ole asennettu, yleisimpiä oireita ovat äänen puuttuminen, äänilaitteen jatkuvasti vilkkuvat valot ja/tai vaikeus valita laite tuloksi (tai lähdöksi) ääniasetuksista.

Voit myös lähettää musiikkia (sekä videoita ja valokuvia) iPodista, iPadista tai iPhonesta AirPlayn avulla. iOS 5:ssä ja uudemmissa voit myös langattomasti synkronoida iOS-laitteen (mukaan lukien musiikkikappaleet) jaetun Wi-Fi-yhteyden kautta.

Kotistereoiden yhdistäminen Maciin

Jos haluat digitoida vinyylilevy- tai kasettikokoelmasi tai muun äänilähteen, voit helposti yhdistää kotistereosi tietokoneeseen ja tallentaa musiikkikappaleet Maciisi äänitysohjelmiston, kuten GarageBandin, avulla.

Tähän tarvitaan USB- tai FireWire-ääniliitäntä, jossa on kaksi RCA-sisäänmenoa. Jos Macissa on äänen sisäänmenoportti, voit käyttää sovitinta, jossa on 3,5 mm:n stereo-minipistoke ja kaksi naaraspuolista RCA-liitintä.

Toimi seuraavasti, jos haluat tallentaa kotistereoistasi Maciin:

1. Liitä RCA-liittimet stereovastaanottimen Aux-ulostuloon. (Ulostulon nimi voi olla myös Record tai Tape Out joissakin vastaanottimissa.)
  2. Liitä kaapelin toinen pää joko Macissa olevaan äänen sisäänmenoporttiin tai Maciin liitettyyn ääniliitäntään.
  3. Kytke virta kotistereoihin.
  4. Varmista, että stereoiden ulostuloksi on asetettu lisälaite.
  5. Valitse Omenavalikosta () Järjestelmäasetukset ja sitten Äänet.
  6. Osoita Ääni sisään-välilehteä ja valitse ääniliitäntä tai äänen linjasisäänmeno.

Kuulokkeiden ja kaiuttimien yhdistäminen

Maceissa on sisäänrakennetut kaiuttimet, mutta voit myös yhdistää siihen kuulokkeet henkilökohtaista kuuntelua varten tai yhdistää ulkoiset kaiuttimet äänen miksausta tai muita tehtäviä varten.  Lisäohjelmistoja ei tarvita, paitsi jos kyseessä on surround-ääntä käyttävä kaiutinjärjestelmä, jota varten Maciin tarvitsee asentaa ohjain.

Jos haluat käyttää kuulokkeita, yhdistä kuulokejohto Macin kuuloke- / linja ulos -porttiin. Jos kuulokkeissa on 6,3 mm:n stereopistoke, tarvitset sovittimen, jossa on 6,3 mm:n naaraspuolinen stereo-phonoliitin ja 3,5 mm:n stereomini-phonopistoke.

Kaiutinliitäntöjen ja tietokoneen porttien mukaan sinun on liitettävä kaiutin tietokoneen kuuloke- / linja ulos -porttiin, USB-porttiin, FireWire-porttiin tai optiseen digitaalisen äänen ulostuloporttiin. Liittimen tyypistä riippumatta yksi pääkaapeli täytyy yleensä yhdistää sopivaan porttiin Macissa, jotta äänisignaali voidaan välittää kaiutinjärjestelmään. Katso kaiuttimien mukana toimitetuista ohjeista lisätietoja kaiutinjärjestelmän yhdistämisestä. Kaiuttimien ohjeissa voi myös olla ohjeita kaiuttimien ihanteelliseen sijoitteluun.

Vinkki: Jos surround-ääni kuuluu vain kahdesta kaiuttimesta viiden tai useamman kaiuttimen surround-äänijärjestelmässä, kyseessä voi olla kaiuttimien konfigurointiongelma. Voi myös olla, että sisällön toistamiseen Macissa käytetty ohjelma ei tue surround-ääntä.  Parhaat tulokset saavutetaan, kun surround-äänen toistamiseen Macissa käytetään aina joko iTunes- tai DVD-soitin-ohjelmaa.

Ääniliitännän liittäminen

Muun valmistajan ääniliitännän avulla voit äänittää helposti omaa laulua tai soittoa Macilla. Lisäksi voit toistaa Macin ääntä ammattikaiuttimista, vaikka niissä olisi erilainen liitäntä kuin Macissasi.

Jos haluat äänittää instrumentteja Macilla, USB- tai FireWire-ääniliitäntälaitteella pääset helpoimmin ja nopeimmin alkuun.  Saatavilla on monenlaisia muun valmistajan ääniliitäntöjä, joilla musiikkilaitteet voidaan yhdistää (esimerkiksi XLR-, 6,3 mm:n phono-, RCA-, S/PDIF- tai MIDI-liitäntä) Maciin.

Monet yritykset valmistavat Macin kanssa yhteensopivia ääniliitäntälaitteita, joiden avulla voit äänittää itse helposti ja nopeasti. Tällaisia valmistajia ovat muun muassa AlesisApogee DigitalDigidesignRoland, MOTU ja PreSonus

Tässä yhdistetyssä FireWire-/USB-liitännässä (MOTUn Audio Express) on sisäänrakennettu ääniliitäntä, ja se tukee monenlaisia ääniliitoksia

Kun olet valinnut muun valmistajan ääniliitäntälaitteen, asenna ohjaimet (tarvittaessa) ja yhdistä se sitten Maciin.

1. Noudata ääniliitäntälaitteen mukana toimitettuja käyttöönotto-ohjeita ja asenna mahdolliset ohjelmisto-ohjaimet ensin.
  2. Jos sinulla on USB-ääniliitäntä, liitä se tietokoneen USB-porttiin laitteen mukana tulleella kaapelilla. Jos sinulla on FireWire-ääniliitäntä, liitä se tietokoneen FireWire-porttiin asianmukaisella FireWire-kaapelilla.
  3. Kytke ääniliitäntä päälle ja yhdistä sen virtalähde tarvittaessa.
  4. Valitse Omenavalikosta () Järjestelmäasetukset, niin voit asettaa Macin käyttämään ääniliitäntää äänen sisäänmenona tai ulostulona.
  5. Valitse Näytä-valikosta Äänet. Äänet-asetuspaneeli avautuu.
  6. Valitse Ääni sisään -välilehti.
  7. Ota ääniliitäntä käyttöön valitsemalla se luettelosta. Huomautus: Jos liitäntää ei näy luettelossa, varmista, että olet asentanut oikean ohjaimen.
  8. Valitse Ääni ulos -välilehti.
  9. Ota ääniliitäntä käyttöön valitsemalla se luettelosta.

Kitaran, basson, kosketinsoittimen tai mikrofonin liittäminen

Jos yhdistät musiikki-instrumentin Maciin, on suositeltavaa käyttää ääniliitäntää, sillä niissä yleensä on preamp-vahvistus, jota tarvitaan instrumenttien ja mikrofonien äänitason vahvistamiseen. Jos sinulla ei ole ääniliitäntää, mutta Macissasi on 3,5 mm:n äänen sisäänmenoportti, voit silti yhdistää kitaran, basson tai mikrofonin.

Tarvitset sovittimen, jossa on 3,5 mm:n stereo-minipistoke ja 6,3 mm:n phonosovitin, jotta voit liittää 6,3 mm:n phonoliittimellä varustetun kitaran, bassokitaran tai mikrofonin tietokoneeseen. Ammattilaismikrofonin liittämiseen tarvitset sovittimen, jossa on 3,5 mm:n stereo-minipistoke ja XLR-liitin. Monet ammattimikrofonit vaativat 48 voltin phantom-jännitteen. Niitä ei voi yhdistää suoraan tietokoneen äänen sisäänmenoporttiin edes stereo-mini–XLR-sovitinkaapelilla.

Kun sinulla on sovitin, liitä 3,5 mm:n minipistoke tietokoneen äänen sisäänmenoporttiin ja toinen pää instrumenttiin tai mikrofoniin. Valitse Omenavalikosta () Järjestelmäasetukset ja valitse Äänet. Valitse Ääni sisään -välilehti ja varmista, että valittu sisäänmenolaite näkyy äänen linjasisäänmenona.

Ääniasetukset

Jos haluat käyttää tietokoneen äänen sisäänmenoporttia äänen sisäänmenona, valitse se Järjestelmäasetusten Ääni sisään -paneelista

USB-kosketinsoittimen yhdistäminen

USB-kosketinsoittimen tai -ohjaimen voi helposti yhdistää Mac-tietokoneeseen ja määrittää käyttöä varten. Jos sinulla on MIDI-kosketinsoitin, tarvitset ääniliitännän, jossa on MIDI sisään- ja MIDI ulos -portit. Katso edellä oleva Ääniliitännän liittäminen -kohta.

Asenna muun valmistajan laiteohjain kosketinsoittimelle tarvittaessa, käynnistä tietokone uudelleen pyydettäessä ja yhdistä kosketinsoitin Macin USB-porttiin. Valitse Omenavalikosta () Järjestelmäasetukset ja valitse Äänet. Valitse Ääni sisään -välilehti ja aseta kosketinsoittimen ohjain äänen sisäänmenolähteeksi valitsemalla se luettelosta.

Lisätiedot

Tutustu myös artikkeliin iTunesin ja DVD-soittimen määrittäminen digitaalista surround-ääntä varten.

Jos sinulla on vaikeuksia saada MIDI-laitetta toimimaan ääniliitännän ja/tai Macin kanssa, kokeile tämän artikkelin ohjeita käyttäen Ääni- ja MIDI-asetukset -ohjelmaa.

Tärkeää: Kolmansien osapuolien Web-sivustoja ja tuotteita koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue kyseisiä kolmansia osapuolia, Web-sivustoja tai tuotteita. Apple ei vastaa kolmansien osapuolien Web-sivustojen sisältämistä tiedoista tai tuotteista eikä niiden toiminnallisuudesta tai käytöstä. Apple on antanut nämä tiedot vain käyttäjän avuksi. Apple ei ole testannut sivustojen sisältämiä tietoja eikä anna mitään takuita tietojen oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Kaikkien Internetistä löytyvien tietojen ja tuotteiden käyttöön liittyy riskejä, eikä Apple vastaa niistä. Käyttäjien tulee tiedostaa, että kolmansien osapuolien sivustot ovat Applesta riippumattomia eikä Apple voi vaikuttaa kyseisten sivustojen sisältöön. Lisätietoja saa ottamalla yhteyttä toimittajaan.

Muokattu viimeksi: 15.1.2014