Kielet

Macin perusteet: Kuvien ja PDF-tiedostojen tarkastelu ja muokkaus Esikatselu-ohjelman avulla

Esikatselun avulla on helppo tarkastella ja muokata PDF-tiedostoja ja yleisiä kuvatiedostoja (esimerkiksi JPEG-, TIFF- ja PNG-tiedostoja).

Esikatselu-ohjelman kuvake

Esikatselu-ohjelmassa voi avata erilaisia kuvatiedostoja sekä PDF-tiedostoja. Esikatselun avulla voit tarkastella, muokata ja yhdistellä tiedostoja ja lisätä niihin huomautuksia sekä lopuksi jakaa niitä.

Kuvien ja PDF-tiedostojen tarkasteleminen

Avaa kuva Esikatselussa kaksoisosoittamalla sitä tai vetämällä ja pudottamalla se Esikatselu-kuvakkeeseen Finderissa tai Dockissa. Esikatselulla voi avata esimerkiksi seuraavanlaisia kuvatiedostoja:

• TIFF
  • PNG
  • JPEG
  • GIF
  • BMP
  • PDF.

Avattua kuvaa voi lähentää ja loitontaa hiiren vieritystoiminnolla tai nipistämällä kaksi sormea yhteen tai erilleen ohjauslevyllä. Voit myös muuttaa kuvan suurennusta Esikatselu-ikkunan ylälaidan työkalupalkissa olevien suurennus- suurennuspainike (+) ja pienennyspainikkeiden pienennyspainike (-) avulla.

Esikatselu-ikkunan ylälaita, jossa näkyy työkalupalkki

Kuvien muokkaaminen

Muokkaa kuvaa osoittamalla Esikatselu-ikkunan ylälaidan työkalupalkissa olevaa muokkauspainiketta (). Muokkaustyökalupalkki avautuu. Muokkaustyökalupalkin työkaluilla voit muokata kuvaa tai lisätä siihen huomautuksen.

Valintatyökalu

Valintatyökalun valintatyökalun kuvake avulla voit valita, minkä osan kuvasta haluat kopioida. Osoita valintatyökalupainiketta tai paina painiketta pitkään, niin näet valintavaihtoehdot.

• Jos haluat valita suorakaiteen tai soikion muotoisen osion, valitse haluamasi osa kuvasta osoitinta vetämällä. Pidä vaihtonäppäintä painettuna vetäessäsi, jos haluat pitää valinnan neliön tai ympyrän muotoisena.
  • Lassotyökalun avulla voit määrittää valinnan ääriviivat vetämällä osoitinta kuvassa vapaamuotoisesti.
  • Älykäs lasso -työkalun avulla voit luoda vapaamuotoisen valinnan, joka kohdistuu kuvan samanvärisiin elementteihin.

Kun olet valinnut alueen, voit leikata tai kopioida sen leikepöydälle Muokkaa-valikosta, jonka jälkeen voit sijoittaa valinnan toiseen tiedostoon. Voit myös rajata kuvan vain valittuun alueeseen valitsemalla Työkalut-valikosta Rajaa.

Pika-alfa

Joidenkin kuvatyyppien (kuten PNG:n) kanssa voit käyttää pika-alfa-työkalua pika-alfa-työkalun kuvake, jonka avulla voit valita ja poistaa taustan tai muun kohteen kuvasta. Valitse pika-alfa-työkalu ja osoita poistettavaa aluetta. Pidä hiirtä edelleen painettuna ja valitse osoitinta vetämällä alue, jonka haluat poistaa. Valittu alue on korostettu punaisella. Painamalla Del-näppäintä voit muuttaa tämän osan kuvasta läpikuultavaksi.

pika-alfa-työkalu käytössä

Kuviotyökalut

Lisää kuvaan kuvioita suorakaide- suorakaidekuvake, soikio- soikiokuvake ja viivatyökalujen avulla.

kuviotyökalut käytössä

Kun olet valinnut työkalun, työkalupalkin oikeaan laitaan tulee lisävalintoja, joiden avulla voit muokata kuvion väriä, täyttöä ja reunaa. Lisää kuvio pitämällä hiirtä painettuna ja vetämällä osoitinta kuvan päällä. Pidä vaihtonäppäin painettuna osoitinta vetäessäsi, jos haluat pitää kuvion neliön, ympyrän tai suoran viivan muotoisena.

Tekstityökalu

Lisää kuvaan tekstiä tekstityökalun avulla tekstinlisäystyökalu, jossa näkyy tekstikenttä. Valitse tekstityökalu ja osoita tiedostossa kohtaa, johon haluat tekstikentän. Tämän jälkeen voit kirjoittaa tekstikenttään.

tekstityökalun käyttäminen

Tekstityökalun oikealla puolella näkyvien työkalujen avulla voit muuttaa tekstikentän tekstin fonttia, kokoa, kohdistusta ja väriä. Osoittamalla tekstityökalupainiketta pitkään näet muita vaihtoehtoja, kuten puhe- ja ajatuskuplia.

Kuvankorjaus

Avaa Kuvankorjaus-ikkuna osoittamalla Kuvankorjaus-painiketta kuvankorjaus-kuvake, joka näyttää prismalta. Tämän toiminnon avulla voit säätää esimerkiksi kuvan tasoja, sävyä, valotusta ja kontrastia.

kuvankorjaus-ikkuna, jossa on säätimiä

Voit säätää valkoista pistettä nopeasti osoittamalla värinvalitsintyökalua värinvalitsintyökalun kuvake ja osoittamalla neutraalin harmaata tai valkoista kohtaa kuvassa. Osoita Automaattinen-painiketta, niin voit nopeasti parantaa kuvan valotusta ja kontrastia.

Kuvan koon muuttaminen

Muuta kuvan kokoa nopeasti osoittamalla työkalupalkissa olevaa Kuvakoko-painiketta tai valitsemalla kyseisen toiminnon Työkalut-valikosta.

kuvan koon muuttaminen pituus- ja leveysasetusten avulla

Voit muuttaa kuvan kokoa käyttämällä Leveys- ja Korkeus-kenttiä. Osoittamalla niiden vieressä olevaa riippulukkokuvaketta voit määrittää, haluatko muuttaa kuvan kokoa suhteellisesti. Voit valita toisen mitta-asteikon riippulukon oikealla puolella olevasta ponnahdusvalikosta.

PDF-tiedostojen muokkaaminen

Esikatselu-ohjelmassa voi avata PDF-tiedostoja ja tarkastella, muokata ja jakaa niitä. PDF-tiedoston voi avata Esikatselussa kaksoisosoittamalla sen kuvaketta. PDF-tiedoston voi avata myös Esikatselun Arkisto-valikosta tai vetämällä sen Esikatselu-kuvakkeeseen Dockissa tai Finderissa.

Esikatselun avulla voit lisätä PDF-tiedostoon huomautuksia korostaaksesi esimerkiksi muutettavat tai myöhemmin tarkistettavat kohdat. Voit myös täyttää PDF-lomakkeita ja allekirjoittaa PDF-tiedostoja. Myös PDF-tiedoston sivujen järjestyksen muuttaminen tai sivujen lisääminen toisesta tiedostosta onnistuu.

PDF-tiedoston muokkaaminen

Muokkaa PDF-tiedostoa osoittamalla Esikatselu-ikkunan työkalupalkissa olevaa muokkauspainiketta. Muokkaustyökalupalkki avautuu. PDF-tiedostoille käytetään eri muokkaustyökaluja kuin kuville.

tekstinvalintakuvake, jossa on kirjain ja kursori tekstin valintatyökalu Tämän työkalun avulla voit valita tekstiä PDF-tiedostosta. Valitun tekstin voi sitten kopioida leikepöydälle toiseen tiedostoon sijoittamista varten.
valintatyökalun kuvake valintatyökalu Tämän työkalun avulla voit valita tiedostosta kuvan tai muun osan, joka ei ole tekstiä. Voit valita esimerkiksi kuvion tai muun PDF-tiedostoon lisäämäsi huomautuksen.
suorakaidekuvio kuviotyökalut Näiden työkalujen avulla voit lisätä tiedostoon suorakulmion, soikion tai viivan. Voit muuttaa kuvion väriä, paksuutta ja täyttöä käyttämällä työkaluja, jotka näkyvät työkalupalkin oikeassa laidassa kuvion ollessa valittuna.
tekstinlisäystyökalu, jossa näkyy tekstikenttä lisää tekstiä Valitse tämä työkalu ja luo osoitinta vetämällä tiedostoon tekstikenttä, johon voi kirjoittaa. Lisävaihtoehdot saa näkyviin avaamalla Fontit-ikkunan valitsemalla Työkalut > Näytä fontit.
huomautuskuvake, joka näyttää muistilehtiöltä muistiinpanot Tämän työkalun avulla voit lisätä PDF-tiedostoon huomautuksia. Valitse työkalu ja osoita tai vedä tiedostossa kohtaa, johon haluat muistiinpanon. Muistiinpano näkyy aluksi pienennettynä, ja sen voi suurentaa osoittamalla. Voit tarkastella kaikkia muistiinpanoja erillisessä Esikatselu-ikkunan paneelissa valitsemalla Näytä > Näytä korostukset ja muistiinpanot.
allekirjoituskuvake, jossa on viivalle lisätty allekirjoitus allekirjoitus  Tämän työkalun avulla voit lisätä PDF-tiedostoon allekirjoituksen. Lisätietoja on jäljempänä olevassa Tiedostojen allekirjoittaminen -osiossa.

Lomakkeiden täyttäminen

Jos saat PDF-lomakkeen, se on helppo täyttää osoittamalla tai kaksoisosoittamalla siinä olevia kenttiä. Tämä pätee myös useimpiin niissä oleviin valintaruutuihin.

kuvan koon muuttaminen pituus- ja leveysasetusten avulla

Jos jotakin lomakkeen kohtaa ei voi täyttää osoittamalla sitä, voit lisätä muokattavan tekstikentän käyttämällä tekstinlisäystyökalua.

Tiedostojen allekirjoittaminen

Esikatselun avulla voit lisätä PDF-tiedostoon allekirjoituksesi digitaalisen kuvan muodossa. Luo ensin allekirjoitus käyttämällä Macin sisäistä kameraa.

1. Osoita Esikatselu-ikkunassa olevaa muokkauspainiketta, jotta muokkaustyökalupalkki avautuu.
  2. Osoita työkalupalkissa olevaa allekirjoituspainiketta.
  3. Luo allekirjoitus valitsemalla sitä koskeva vaihtoehto.
  4. Kirjoita allekirjoituksesi paperille ja pidä paperia Macin kameran edessä.
  5. Aseta paperi siten, että allekirjoitus on ruudulla näkyvällä viivalla.
  6. Tallenna allekirjoitus valitsemalla Hyväksy.

Kun olet luonut allekirjoituksen, voit lisätä sen PDF-tiedostoon.

1. Osoita Esikatselu-ikkunassa olevaa muokkauspainiketta, jotta muokkaustyökalupalkki avautuu.
  2. Osoita työkalupalkissa olevaa allekirjoituspainiketta. Jos olet luonut useita allekirjoituksia, osoita allekirjoituspainiketta uudelleen ja valitse haluamasi allekirjoituksen kuva.
  3. Valitse osoitinta vetämällä kohta, johon haluat lisätä allekirjoituksen.

Jos haluat siirtää allekirjoitusta, valitse se osoittamalla. Siirrä sitten allekirjoitus haluamaasi kohtaan sivulla. Voit pienentää tai suurentaa allekirjoitusta vetämällä sen kahvoista.

kuvan koon muuttaminen pituus- ja leveysasetusten avulla

Muita työkaluja

Työkalut-valikosta löytyy muita PDF-tiedostoihin liittyviä työkaluja, kun PDF-tiedosto on auki Esikatselussa. Saat lisätietoja työkalusta viemällä osoittimen sen päälle, jolloin sen nimi näkyy. Voit myös hakea toiminnon kuvausta Esikatselun Ohje-valikosta.

Tiedostojen jakaminen

Tiedoston voi muokkaamisen jälkeen tallentaa uutena tiedostona. Jos haluat tallentaa tiedoston eri muodossa, valitse Arkisto-valikosta Vie. Valitse muoto tallennusikkunassa olevasta Muoto-ponnahdusvalikosta.

kuvan koon muuttaminen pituus- ja leveysasetusten avulla

Voit myös jakaa tiedostoja suoraan Esikatselusta käyttämällä Esikatselu-ikkunan työkalupalkissa olevaa jakopainiketta jakokuvake. Näin voit lähettää tiedoston nopeasti sähköpostitse tai keskustelussa tai lisätä kuvia iPhotoon. Tiedoston voi jakaa myös käyttämällä Internet-tilit-asetuksiin määritettyjä yhteisöpalvelutilejä.

Lisätietoja

Saat lisätietoja Esikatselusta valitsemalla Esikatselun Ohje-valikosta Esikatselu-ohje.

Muokattu viimeksi: 11.10.2014