Talen

Gearchiveerd - Mac ABC: essentiële software

Leer hier meer over de essentiële software bij het gebruik van een Mac.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door Apple.

Het bureaublad, de Finder, het Dock, de menubalk, Spotlight en Berichtencentrum

Dit zijn zes van de meest essentiële elementen van uw Mac.

• Bureaublad
    Op het bureaublad kunt u bestanden en mappen plaatsen. Boven in het bureaublad ziet u de menubalk en onderaan ziet u het Dock. Als u meer wilt weten over het bureaublad, raadpleegt u dit artikel.

• De Finder
    De Finder toont u uw bestanden en mappen in vensters en kan worden gebruikt om alles in uw Mac te zoeken. Elk Finder-venster heeft een navigatiekolom om u te helpen navigeren. U kunt kiezen om de vensters in symbolen, lijsten of kolommen weer te geven. Gebruik Snelle weergave om uw selectie van dichtbij te zien. U kunt de naam van mappen wijzigen en mappen aanmaken en organiseren. Voor veel meer informatie over het gebruik van de Finder raadpleegt u De Finder.

• Het Dock

Onder in uw bureaublad ziet u het Dock. In het Dock vindt u de symbolen van de Finder, Launchpad, Mission Control, Safari, Mail, Contacten, Agenda, Herinneringen, Notities, Berichten, FaceTime, Photo Booth, iPhoto om uw foto's te importeren en te beheren, iTunes, de Mac App Store (zie onderaan) en Systeemvoorkeuren om uw systeem naar wens aan te passen.

Rechts van de lijn in het Dock kunt u stapels maken. Uw Mac wordt geleverd met een ingebouwde stapel voor Documenten. Klik op een stapel om de inhoud ervan te zien en klik vervolgens op een bestand in de stapel om het te openen. Voor meer informatie raadpleegt u Stapels.

Het item helemaal rechts in het Dock is de prullenmand die u kunt gebruiken om bestanden en geactiveerde volumes te verwijderen. U kunt het Dock verplaatsen en de instellingen ervan naar wens aanpassen. Raadpleeg Het Dock voor meer informatie.

• De menubalk

Boven in het scherm ziet u de menubalk. De hierin weergegeven opties zijn afhankelijk van het gebruikte programma of als u zich in de Finder bevindt.

Gebruik de statusmenu's rechts in de menubalk voor zaken zoals het geluid, datum en tijd, Wi-Fi-verbinding, Spotlight en uw online chatstatus.

• Spotlight

Open Spotlight in de menubalk. Gebruik Spotlight om bestanden zoals documenten, e-mails, datums in Agenda en bezochte webpagina's te openen. Spotlight doet ook wiskundige berekeningen!

• Berichtencentrum (OS X Mountain Lion)
    Berichtencentrum in Mountain Lion

Open Berichtencentrum in de menubalk. Gebruik Berichtencentrum om meldingen van Berichten, Agenda, Mail, Herinneringen, Twitter, Facebook en andere programma's van andere fabrikanten te bekijken.

Aanwijzen, klikken en functies gebruiken

Wanneer u de muis of uw vinger over het trackpad beweegt, bedient u een muisaanwijzer (ook wel cursor genoemd) die over het scherm beweegt. Met de muisaanwijzer kunt u de verschillende items op het scherm selecteren om hiermee bewerkingen uit te voeren, zoals bestanden selecteren, klikken op knoppen, schuifbalken slepen, enz. Soms heeft de muisaanwijzer de vorm van een hand, dradenkruis, invoegteken of ander symbool, afhankelijk van wat u doet en welk programma u gebruikt.

Als u bijvoorbeeld Safari gebruikt om deze webpagina te bekijken en de muisaanwijzer over de pagina beweegt, ziet u dat deze verandert in een invoegteken wanneer u deze over tekst of over een tekstveld beweegt. Wanneer u dit ziet, kunt u doorgaans een functie uitvoeren met de tekst of het veld onder de tekst. Als u de muisaanwijzer over een knop of koppeling beweegt, verandert de muisaanwijzer in een hand, zodat u weet dat u op het item kunt klikken.

Afhankelijk van wat u doet en welk programma u gebruikt, ziet de muisaanwijzer (geheel links) er anders uit

Door één keer op de muisknop of knop van het trackpad te klikken, selecteert u het item dat u met de muisaanwijzer aanwijst. Als u dus met de muisaanwijzer een symbool van een bestand aanwijst, wordt het geselecteerd wanneer u één keer klikt. Als met de muisaanwijzer een knop of koppeling wordt aangewezen, wordt deze geactiveerd door één keer op de knop te klikken. Als u met de muisaanwijzer een tekstveld aanwijst, wordt het veld gemarkeerd wanneer u één keer klikt, en kunt u tekst typen.

Als u een bestand, map of programma wilt openen, klikt u twee keer op de muisknop of op de knop van het trackpad. Dit wordt dubbelklikken genoemd. Meestal moet u dubbelklikken op items in het Finder-venster of op het bureaublad om deze te openen. Het Dock vormt hierop een uitzondering: u klikt één keer op een symbool in het Dock om dit te openen.

Vensters sluiten, minimaliseren en erin zoomen

Het venster van Finder, elk programma en elk document heeft links boven drie gekleurde knoppen (rood, geel en groen).

• De rode knop sluit het venster. U kunt ook de toetscombinatie Command-W gebruiken.
  • De gele knop (of de toetscombinatie Command-M) minimaliseert het venster in het Dock. Klik op het symbool van het venster in het Dock om het opnieuw te openen.
  • De groene knop vergroot het venster zodat zoveel mogelijk inhoud ervan wordt weergegeven zonder een scrolbalk. Klik nogmaals om de oorspronkelijke grootte van het venster te herstellen.

Uw programma's starten

Uw Mac wordt geleverd met veel programma's die al zijn geïnstalleerd. In OS X Lion en hoger ziet u al uw programma's door te klikken op het symbool van Launchpad in het Dock.

U kunt ook programma's openen via het Dock, vanuit de map Programma's, met een alias of door een bestand te openen dat bij het programma hoort.

Mac App Store

In de Mac App Store vindt u online veel meer software voor uw Mac. Klik gewoon op het symbool van de App Store in het Dock om deze te bezoeken. Nadat u een programma aanschaft en downloadt, wordt het automatisch geïnstalleerd in uw map Programma's en aan Launchpad toegevoegd. Als u updates voor programma's uit de Mac App Store en OS X Mountain Lion wilt zoeken, opent u gewoon de App Store en klikt u op het tabblad Updates.

Het venster Software-update in OS X Mountain Lion

Voor meer informatie over het installeren, bijwerekn of verwijderen van programma's raadpleegt u Programma's installeren, bijwerken en verwijderen. Voor meer informatie over het bijwerken van OS X Mountain Lion vanaf de Mac App Store raadpleegt u dit artikel.

Uw software bijwerken

Software-update zoekt automatisch beschikbare updates van Apple wanneer uw computer is verbonden met het internet. Er wordt rekening gehouden met de software die op de computer is geïnstalleerd en met nieuwe updates van Apple zodat alleen de relevante updates worden weergegeven. U kunt wachten totdat Software-update zoals gepland updates zoekt (standaard is dit wekelijks) of u kunt op elk gewenst moment zoeken naar updates door Software-update te kiezen in het menu Apple ().

In OS X Mountain Lion biedt de Mac App Store updates via het tabblad Updates zoals hierboven is vermeld. Updates voor in de Mac App Store aangeschafte software zijn beschikbaar via het tabblad Updates in de Mac App Store.

U kunt ook updates handmatig downloaden vanaf Apple Downloads om de software zelf te installeren. Dubbelklik gewoon op het installatiebestand en volg de instructies op het scherm om de software te installeren. Voor meer informatie raadpleegt u dit artikel.

Een reservekopie van bestanden maken en deze herstellen met Time Machine

Time Machine maakt een reservekopie van alle bestanden op uw Mac op de gewenste schijf. Als u per ongeluk een bestand verwijdert, kunt u dit snel herstellen met Time Machine. U kunt ook uw gehele systeem herstellen via een Time Machine-reservekopie indien nodig.

Gebruik het voorkeurenpaneel Time Machine in Systeemvoorkeuren om uw opties te configureren. Voor meer informatie raadpleegt u dit artikel.

Belangrijk: Informatie over producten die niet door Apple zijn vervaardigd, is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en impliceert niet dat Apple deze producten goedkeurt of aanbeveelt. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.

Laatst gewijzigd op: 15-jan-2014
Nuttig?
Ja
Nee
  • Laatst gewijzigd op: 15-jan-2014
  • Artikel: HT2477
  • Aantal keer bekeken:

• Beoordeling:

(1 reacties)