Kielet

DVD-soitin: DVD-videolevyjen aluekoodit

Tässä artikkelissa kerrotaan, miten OS X:n DVD-soitin käyttää DVD-videolevyjen aluekoodeja.

Mitä ovat aluekoodit?

Aluekoodauksen avulla elokuvayhtiöt voivat valvoa elokuvien julkaisua maailmanlaajuisesti. DVD Forum (http://www.dvdforum.org/forum.shtml) vaatii, että aluekoodausta käytetään kaikissa kaupallisissa DVD-soittimissa. Jokaisessa DVD-videolevyssä on yksi tavu, joka sisältää aluekoodin. Tämä rajoittaa levyn käyttöalueita. Aluekoodit vastaavat seuraavia alueita:

1. Kanada, Yhdysvallat ja Yhdysvaltain erillisalueet
  2. Japani, Lähi-itä, Etelä-Afrikka, Länsi-Eurooppa
  3. Itä-Aasia, Kaakkois-Aasia
  4. Australia, Karibianmeren saaret, Keski-Amerikka, Meksiko, Uusi-Seelanti, Tyynenmeren saaret, Etelä-Amerikka
  5. Afrikka, Itä-Eurooppa, Intia, Mongolia, Pohjois-Korea
  6. Kiina
  7. Varattu
  8. Erityiset kansainväliset esityspaikat (lentokoneet, risteilyalukset jne.)

Miten aluekoodi asetetaan?

Kun DVD-levy asetetaan ensimmäistä kertaa tietokoneeseen, jossa on Mac OS X 10.3 tai uudempi:

• Jos levy tukee vain yhtä aluetta, DVD-asema asetetaan käyttämään kyseistä aluetta. Valintaikkunaa ei näytetä, jos olet kirjautunut ylläpitäjäkäyttäjänä. Alueasetuksen sallittujen vaihtokertojen määrä vähenee automaattisesti yhdellä (ks. alla).
  • Jos levy tukee useita alueita tai on aluevapaa, DVD-aseman alue pyydetään valitsemaan seuraavassa valintaikkunassa:

Jos asetat myöhemmin tietokoneeseen DVD-levyn, joka käyttää toista aluetta, näkyviin tulee edellä oleva valintaikkuna.

Voit muuttaa alueasetusta viisi kertaa, kuten valintaikkunassa kerrotaan. Viidennellä kerralla aseman alue lukitaan, eikä sitä enää voi muuttaa. Ajatellaan, että käyttäjällä on sekä alueen 1 että alueen 2 DVD-videolevyjä. Kun asemaan on asetettu alueen 1 DVD-levy, DVD-soitin toistaa vain alueen 1 levyjä. Kun asemaan asetetaan alueen 2 levy, asema toistaa vain alueen 2 levyjä. Jos levyjä katsotaan vuorotellen, viidennellä kerralla DVD-aseman alueeksi jää pysyvästi tuolloin toistetun levyn alue.

Lisätiedot

Jos levyn aluetavun arvo on nolla (alue 0), levyn toistamista ei ole rajoitettu alueen mukaan. Alueen 0 DVD-levyillä, esimerkiksi iDVD-ohjelmalla luoduilla levyillä, ei ole maantieteellisiä rajoituksia. DVD-soittimen ja television on kuitenkin oltava yhteensopivia videokuvan tallentamisessa käytetyn videostandardin kanssa. DVD-soitin-ohjelmalla voidaan toistaa alueen 0 aluekoodivapaita DVD-levyjä, koska ohjelma on yhteensopiva kyseisten videostandardien kanssa.

DVD-soittimet toistavat yleensä vain yhden alueen levyjä, joka on yleensä se, jossa DVD-soitin ostettiin. Esimerkiksi Kanadasta ostetut DVD-soittimet toistavat yleensä vain alueen 1 DVD-videolevyjä.

Tärkeää: Kolmansien osapuolien Web-sivustoja ja tuotteita koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue kyseisiä kolmansia osapuolia, Web-sivustoja tai tuotteita. Apple ei vastaa kolmansien osapuolien Web-sivustojen sisältämistä tiedoista tai tuotteista eikä niiden toiminnallisuudesta tai käytöstä. Apple on antanut nämä tiedot vain käyttäjän avuksi. Apple ei ole testannut sivustojen sisältämiä tietoja eikä anna mitään takuita tietojen oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Kaikkien Internetistä löytyvien tietojen ja tuotteiden käyttöön liittyy riskejä, eikä Apple vastaa niistä. Käyttäjien tulee tiedostaa, että kolmansien osapuolien sivustot ovat Applesta riippumattomia eikä Apple voi vaikuttaa kyseisten sivustojen sisältöön. Lisätietoja saa ottamalla yhteyttä toimittajaan.

Muokattu viimeksi: 20.6.2012