Mac OS X: over journaling voor het bestandssysteem

Journaling is een functie waarmee het bestandssysteem wordt beschermd tegen stroomuitval of storingen van hardwarecomponenten, waardoor er minder reparaties van de directory nodig zijn. In dit document worden een aantal voordelen van deze functie en de werking ervan uitgelegd.

Journaling voor het Mac OS Uitgebreid (HFS Plus)-bestandssysteem verbetert de beschikbaarheid van de computer en de herstelfunctie voor fouten, wat vooral bij servers erg handig is. Journaling beschermt de integriteit van het bestandssysteem op Xserve en andere computers die Mac OS X Server gebruiken als de computer onverwacht wordt uitgeschakeld of als er een stroomstoring optreedt. Het helpt ook om de uptime van servers en aangesloten opslagapparaten te maximaliseren door reparaties aan de getroffen volumes te versnellen bij het herstarten van het systeem.

Wanneer je journaling op een schijf inschakelt, wordt een continu overzicht van wijzigingen in bestanden op de schijf bijgehouden in het journal. Als de computer stopt vanwege een stroomstoring of een ander probleem, wordt het journal gebruikt om de schijf te herstellen naar een goed werkende staat het herstarten van de server.

Hoewel je mogelijk te maken krijgt met verlies van gebruikersgegevens die op het moment van de storing in de buffer zijn opgeslagen, wordt het bestandssysteem teruggezet naar een consistente status. Bovendien is het veel sneller om de computer te herstarten. Onthoud om altijd om zo vaak als nodig back-up te maken van je gegevens.

Waarom is journaling nodig?

Een stroomstoring of systeemstoring onderbreekt lees- en schrijfprocessen, wat kan leiden tot verschillen tussen de bestandssysteemdirectory en de werkelijke locatie en structuur van opgeslagen bestanden. In een bestandssysteem zonder journaling bevinden schijven zich na een storing in een onbekende status, wat betekent dat er geen gegevens van de activiteit zijn vlak voordat ze zijn uitgeschakeld. Voordat de server services kan herstarten en hervatten, moet deze een consistentiecontrole uitvoeren waarbij het hele bestandssysteem blok voor blok moet worden doorlopen. Dit proces kan uren duren op een volume van meerdere terabytes. Dit leidt tot een onacceptabele periode van serverdowntime.

Journaling versnelt de hersteltijd na een onverwachte uitschakeling, waardoor de beschikbaarheid van server- en opslagsystemen aanzienlijk wordt verbeterd. Wanneer journaling is ingeschakeld op een opslagvolume, houdt de server automatisch de bewerkingen van het bestandssysteem bij en wordt er een continu overzicht van deze transacties bijgehouden in een afzonderlijk bestand, een journal genoemd. Het besturingssysteem kan het journal gebruiken om het bestandssysteem terug te zetten naar een bekende, consistente status na een storing. Hierdoor is het niet nodig om tijdens het opstarten een consistentiecontrole uit te voeren op het hele bestandssysteem. Wanneer de server dan wordt opgestart, voert Mac OS X gewoon de recente transacties in het journal opnieuw uit waardoor het systeem opnieuw up-to-date is en de bewerkingen worden hervat die tijdens de storing zijn onderbroken. Bij een bestandssysteem met journaling duurt het herstarten van de server slechts een paar seconden, ongeacht het aantal bestanden of de grootte van het volume.

Achterwaarts compatibel

Een bestandssysteem met journaling maakt deel uit van een reeks incrementele verbeteringen aan het Mac OS Uitgebreid-bestandssysteem en is achterwaarts compatibel met het Mac OS Uitgebreid-bestandssysteem. Gebruikers kunnen Mac OS Uitgebreid-volumes met journaling lezen, ernaar schrijven en openen op computers zonder de functie voor journaling.

De meeste schijfhulpprogramma's die zijn ontworpen om te werken met het Mac OS Uitgebreid-bestandssysteem, kunnen ook worden gebruikt wanneer journaling is ingeschakeld. Raadpleeg de leverancier van het schijfhulpprogramma voordat u oudere schijfhulpprogramma's met een bestandssysteem met journaling gebruikt.

Praktisch gebruik en meer informatie

Wanneer journaling is ingeschakeld, ziet u mogelijk ongevaarlijke 'foutberichten'. Voor meer informatie hierover raadpleegt u 'Mac OS X: fsck meldt goedaardige foutberichten wanneer journaling is geactiveerd

Journaling in- en uitschakelen met Schijfhulpprogramma:

1. Open Schijfhulpprogramma (in Programma's/Hulpprogramma's).

2. Selecteer het volume waarop je journaling wilt in- of uitschakelen.

3. Klik op de knop 'Journaling inschakelen' of kies 'Logboekregistratie inschakelen' in het menu 'Archief' om deze optie in te schakelen.

• Als je journaling wilt uitschakelen, kies je 'Journaling uitschakelen' in het menu 'Archief'.

Opmerking: in Mac OS X 10.4 en hoger drukt u op Option om Schakel journaling uit..

Meer informatie

Journaling is voor het eerst meegeleverd bij Mac OS X Server v10.2.2 en vervolgens bij het besturingssysteem Mac OS X v10.3 Panther zonder serverfunctionaliteit.