Språk

Vanliga frågor om köpta filmer

Hitta svar på de vanligaste frågorna om filmer som köpts från iTunes Store.

Om du vill få information om iTunes Store och hyrfilm läser du iTunes Store: Vanliga frågor om hyrfilm (FAQ). Obs!: Köp av filmer är inte tillgängliga i alla länder med iTunes Store, se denna artikel för utbud i ditt land.

1. Vilka är minimikraven för maskin- och programvara för att kunna köpa och spela upp en film?
  2. Vilka iPod modeller kan spela upp filmer?
  3. Hur mycket kostar en film?
  4. Hur stora är filmerna normalt?
  5. Hur lång tid bör det ta att hämta hem?
  6. Finns det förhandsvisningar?
  7. Vilken visningsrätt gäller för filmer?
  8. Hur fungerar säkerhetskopiering med filmer?
  9. Vilka MPAA-klassificeringar har de tillgängliga filmerna?
  10. Kan föräldrakontroll i iTunes filtrera enligt klassificering?
  11. Vilka proportioner har filmerna? Finns det widescreen-versioner och helskärmsversioner? Går det att välja?
  12. Märker jag någon skillnad om jag spelar upp en video med hög upplösning på en iPod?
  13. Finns det någon begränsning för hur många filmer jag kan lagra på en iPod eller Apple TV?
  14. Finns det kapitelmarkörer i filmerna? Stöds de på iPod och/eller i iTunes?
  15. Kan jag visa hämtade filmer på en TV? Hur?
  16. Visas filmens filstorlek i iTunes Store?
  17. Går det att börja spela upp filmen medan den hämtas?
  18. Kan jag visa filmen i QuickTime Player?
  19. Har filmerna stöd för surroundljud?
  20. Kan jag lyssna på ljudet från en film via tekniken AirTunes med en AirPort Express?
  21. Kan jag använda mitt iTunes-presentkort till att köpa en film?
  22. Om jag köper en ny iPod med videofunktion eller en Apple TV, måste jag köpa filmen igen då?

Vilka är minimikraven för maskin- och programvara för att kunna köpa och spela upp en film?

Du hittar minimisystemkraven för iTunes här

Vilka iPod modeller kan spela upp filmer?

Du kan spela upp filmer på iPhone, iPad, iPod touch, iPod classic, iPod nano (3:e, 4:, och 5:e generationen), och iPod (5:e generationen).

Obs!: Hyrfilmer stöds inte av iPod (5: generationen).

Hur mycket kostar en film?

Filmer kostar normalt från $14.99 för nytt material till $9.99 för de flesta andra filmer.

Hur stora är filmerna normalt?

En tvåtimmars SD-film är normalt ca 1,5 GB, och en tvåtimmars HD-film är ungefär ca 4 GB.

Obs! HD-filmer kan visas endast på iPad, iPhone 4 eller senare, iPod touch (4: generationen eller senare), Apple TV, och Mac eler PC.

Hur lång tid bör det ta att hämta hem?

Beroende på anslutningshastigheten kan det ta allt från 20 minuter till 3 timmar att hämta en vanlig film. Läs mer om hur lång tid hämtningen tar.

Finns det förhandsvisningar?

I iTunes Store finns det möjlighet att visa en trailer för varje film.

Vilken visningsrätt gäller för filmer?

Du kan överföra till fem datorer, synkronisera med alla de iPod-enheter du äger och bränna till DVD-skivor för arkivering (inte för DVD-uppspelning). Du kan också synkronisera med upp till fem Apple TV som inte räknas som någon av de fem datorerna.

Hur fungerar säkerhetskopiering med filmer?

Du kan säkerhetskopiera en film till en DVD-skiva eller en hårddisk. Om du säkerhetskopierar till en DVD-skiva, kan du använda säkerhetskopieringsfunktionen i iTunes. Den går steg för steg igenom processen för säkerhetskopiering (välj Arkiv > Säkerhetskopiera till Skiva). Om du vill säkerhetskopiera till en extern hårddisk drar du bara källfilmfilen till hårddisksymbolen på skrivbordet eller i Den här datorn.

Vilka MPAA-klassificeringar har de tillgängliga filmerna?

iTunes Store använder filmklassificeringssystemet MPAA från Motion Picture Association of America. Filmer med klassificeringen G till R finns att köpa. Det finns också material utan klassificering. Inga filmer med klassificeringen NC-17 finns på iTunes Store.

Kan föräldrakontroll i iTunes filtrera enligt klassificering?

Föräldrakontroll i iTunes Store kan ställas in så att inköp och förhandsvisning av innehåll i affären begränsas till en angiven MPAA-klassificering (t.ex. PG-13 och lägre).

Vilka proportioner har filmerna? Finns det widescreen-versioner och helskärmsversioner? Går det att välja?

Proportionerna varierar.

Märker jag någon skillnad om jag spelar upp en video med hög upplösning på en iPod?

Eftersom iPod-skärmarna är mindre kanske du inte märker någon skillnad när du visar video med högre upplösning på en iPod. Däremot märker du normalt skillnaden när du visar i iTunes på en större bildskärm eller när du visar video på en TV.

Finns det någon begränsning för hur många filmer jag kan lagra på en iPod eller Apple TV?

Antalet filmer begränsas av mängden ledigt utrymme på iPod eller Apple TV, och den mängden varierar beroende på användning.

Finns det kapitelmarkörer i filmerna? Stöds de på iPod och/eller i iTunes?

Det finns stöd för kapitel både på iPod och i iTunes, förutsatt att filen har kapitelmarkörer. iTunes-klienten har en ny kapitelmeny när den aktuella filmen har kapitel. På iPod flyttar du mellan kapitel genom att trycka på knapparna nästa/snabbspola framåt och föregående/snabbspola bakåt.

Kan jag visa hämtade filmer på en TV? Hur?

Ja, om du har en ED- eller HD-TV med widescreen och ett nätverk med bredbandsanslutning till Internet kan du använda Apple TV till att enkelt visa filmer från iTunes-biblioteket på en Mac eller PC.

Du kan också ansluta datorn till en TV med ljud- och videokablar. Du ansluter ljud genom att helt enkelt använda en stereominikontakt-till-RCA-ljudkabel och ansluta den till hörlursuttaget på datorn och till ljudingången på TV:n eller stereon (röd för vänster och vit för höger ljudkanal). För video använder du, om du har en S-videoport på datorn, en S-videokabel och ansluter den till RCA-portarna på TV:n. Om du har en VGA- eller DVI-port på både TV:n och datorn kan det gå att ansluta TV:n som en bildskärm. Läs dokumentationen som följde med TV:n och datorn för mer information.

Du kan också visa film på en TV via en iPod med antingen Apple iPod AV-kabeln eller Universal Dock med en S-video- och ljudkabel (läs iPod: Stöd för TV Out om du vill veta mer).

Visas filmens filstorlek i iTunes Store?

Ja

Går det att börja spela upp filmen medan den hämtas?

Ja. Hur lång tid det tar innan uppspelningen startar beror på hastigheten på Internetanslutningen.

Kan jag visa filmen i QuickTime Player?

Ja.

Har filmerna stöd för surroundljud?

Ja. Filmerna har ljud som är kodat med Dolby Surround och som ger flerkanalsljud när de spelas upp via Dolby Pro Logic-system.

Kan jag lyssna på ljudet från en film via tekniken AirTunes med en AirPort Express?

Nej.

Kan jag använda mitt iTunes-presentkort till att köpa en film?

Ja.

Om jag köper en ny iPod med videofunktion eller en Apple TV, måste jag köpa filmen igen då?

Nej.

Senast ändrad: 2012-jul-18