Het NVRAM van de Mac opnieuw instellen

Als een of meer instellingen die in het NVRAM worden bewaard niet werken als verwacht op een Intel-Mac, kan het helpen om het NVRAM opnieuw in te stellen.

Is het nodig om het NVRAM opnieuw in te stellen?

Het NVRAM (of PRAM) is een klein stukje geheugen waarin bepaalde instellingen van de Mac (zoals het geluidsvolume, de beeldschermresolutie, de selectie van de opstartschijf en de tijdzone) worden bewaard en waaruit ze snel kunnen worden opgehaald. Deze instellingen verschillen per Mac en de apparaten die je gebruikt met je Mac.

Je kunt deze instellingen doorgaans beheren in Systeemvoorkeuren zonder het NVRAM opnieuw in te stellen. Als een of meer instellingen nog steeds niet werken zoals verwacht, kan het helpen om het NVRAM opnieuw in te stellen. Het opnieuw instellen van het NVRAM wordt ook aanbevolen als de laatste stap voordat je een Intel-Mac verkoopt, weggeeft of inruilt.

Als je een Mac met Apple silicon hebt

Nagaan of je een Mac met Apple silicon hebt

De stappen om het NVRAM opnieuw in te stellen, zijn niet van toepassing op Mac-computers met Apple silicon en hoeven op die computers niet te worden uitgevoerd.

Als je een Intel-Mac hebt

Als je Mac geen Apple silicon heeft, is het een Intel-Mac.

Het NVRAM opnieuw instellen

Houd Option, Command, P en R ingedrukt om NVRAM op een Intel-Mac opnieuw in te stellen.
  1. Schakel de Mac uit.

2. Schakel de Mac in en houd direct daarna de volgende vier toetsen ingedrukt: Option, Command, P en R.

3. Laat de toetsen na ongeveer 20 seconden los. In die tijd kan het lijken alsof de Mac opnieuw opstart. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je meerdere keren een opstartgeluid hoort of het Apple logo ziet.

4. Wanneer de Mac volledig is opgestart, moet je mogelijk bepaalde systeeminstellingen aanpassen die opnieuw zijn ingesteld.

Meer informatie

• Als je Mac de toetscombinatie Option-Command-P-R niet lijkt te herkennen tijdens het opstarten, raadpleeg je de richtlijnen voor het gebruik van toetscombinaties tijdens het opstarten.

• Als je een desktop-Mac gebruikt in plaats van een notebook en instellingen zoals het geluidsvolume of de tijdzone telkens opnieuw worden ingesteld wanneer je de Mac uitzet en loskoppelt, moet je de Mac mogelijk laten nakijken om de kleine batterij te vervangen die het NVRAM gebruikt om instellingen te bewaren wanneer je Mac is losgekoppeld.