Språk

Uppdatera drivrutinerna på din Windows-PC

Om du vill få ut så mycket som möjligt från dina Windows-kompatibla PC-datorer måste du se till att drivrutinerna för alla komponenter i datorn är aktuella. Om du har föråldrade drivrutiner på datorn kan det orsaka egendomliga beteenden med iTunes, QuickTime, iPod och andra program.

Först och främst: vad är en drivrutin?
En drivrutin är ett litet program som gör att datorn kan kommunicera med en maskinvaruenhet. En dator består av många maskinvarukomponenter, t.ex. hårddisk, optisk enhet (CD- eller DVD-enhet), USB-kort och grafikkort. Alla dessa enheter och fler därtill kräver drivrutiner för att fungera.

Finns det inte drivrutiner i Windows?
Det gör det absolut. Windows innehåller drivrutiner för många vanliga enheter. Men det kanske inte innehåller de senaste drivrutinerna som finns tillgängliga för maskinvaran.

Installeras inte de senaste drivrutinerna med Automatiska uppdateringar i Windows?
Ibland, men inte alltid. Därför kan du behöva kontrollera tillverkarwebbplatsen för de enskilda komponenterna i datorn.

Installerar inte datortillverkarens automatiska uppdateringsprogram de senaste drivrutinerna?
Än en gång: ibland gör det det och ibland inte. Om du har frågor om att installera uppdaterade drivrutiner på datorn kontaktar du datorns tillverkare.

Hur tar jag reda på var jag hittar de senaste drivrutinerna för en viss komponent i datorn?

Microsoft eller datortillverkaren kan ha släppt uppdaterad programvara. Kontrollera om det finns uppdateringar av Windows. Kontrollera om det finns uppdateringar på datortillverkarens webbplats, särskilt uppdateringar till CD- eller DVD-enheten, grafikkortet eller ljudkortet.

Du kan behöva gå till företaget som tillverkade komponenten om det inte finns en uppdatering i Windows eller från datortillverkaren. I så fall behöver du först ta reda på vilket företag som tillverkade komponenten. Du kan hitta den informationen i Enhetshanteraren:

1. Högerklicka på Den här datorn och välj Hantera.
  2. Klicka på Enhetshanteraren i listan till vänster i fönstret Datorhantering.
  3. Klicka på plustecknet bredvid enhetstypen i listan till höger.
  4. Högerklicka på enheten och välj Egenskaper.
  5. Anteckna enhetens namn:

6. Anteckna också enhetstyp och tillverkare.
    Sedan måste du hämta och installera den senaste drivrutinen från tillverkarens webbplats.
  7. Gå till tillverkarens webbsida. I det här fallet uppdaterar vi drivrutinerna för ett NVIDIA-grafikkort, så vi går till www.nvidia.com.
  8. På tillverkarens webbplats letar du efter en länk till "drivrutiner", "hämtningar" eller något liknande (eventuellt på engelska). Om du inte ser någon sådan länk letar du efter en supportlänk. Klicka på länken och leta efter en drivrutinslänk på supportsidan.
  9. Om det finns en lista över enheter som det finns drivrutiner tillgängliga för väljer du enheten i listan. Om det finns ett sökfält för enheter anger du enhetens namn i det fältet för att söka efter drivrutiner.
  10. När du har hittat rätt drivrutin för enheten hämtar du den.
  11. Leta reda på var den hämtade filen ligger (som standard hämtas den till skrivbordet) och dubbelklicka på den.
  12. Fortsätt genom installationsprogrammet för att installera drivrutinen.

Viktigt: Omnämnandet av webbplatser och produkter från andra tillverkare sker endast i informationssyfte och ska inte betraktas som någon rekommendation. Apple tar inget som helst ansvar för utbudet av, prestanda hos eller användningen av information eller produkter från andra tillverkares webbplatser. Apple tillhandahåller detta enbart för att underlätta för våra kunder. Apple har inte testat informationen på dessa webbplatser och gör inga utfästelser vad gäller dess korrekthet eller tillförlitlighet. Det finns alltid risker med att använda information eller produkter från Internet, och Apple tar inte på sig något som helst ansvar i detta hänseende. Observera att andra tillverkares webbplatser är oberoende av Apple och att Apple inte har någon kontroll över innehållet på sådana webbplatser. Kontakta leverantören om du vill veta mer.

Senast ändrad: 2010-feb-05