Talen

OS X: wat betekenen veilig opstarten en de veilige modus?

Lees hier meer over de veilige modus, een speciale manier om de Mac op te starten.

Wat is de 'veilige modus'?

De veilige modus (ook wel veilig opstarten genoemd) is een manier om de Mac op te starten zodat deze bepaalde controles uitvoert en voorkomt dat bepaalde software automatisch wordt geladen of geopend.

Wanneer u in de veilige modus opstart, worden meerdere acties uitgevoerd:

• De computer verifieert de opstartschijf en probeert indien nodig problemen met directory's op te lossen.
  • Alleen de vereiste kernelextensies worden geladen.
  • Alle door de gebruiker geïnstalleerde lettertypen worden in de veilige modus uitgeschakeld.
  • Opstart- en inlogonderdelen worden tijdens het opstarten en inloggen niet geopend in OS X v10.4 of hoger.
  • In OS X 10.4 en hoger worden lettertypecaches die in /Bibliotheek/Caches/com.apple.ATS/uid/ zijn bewaard, verplaatst naar de prullenmand (hierbij is uid een gebruikers-id-nummer).
  • In OS X v10.3.9 of lager worden in de veilige modus alleen door Apple geïnstalleerde opstartonderdelen geopend. Deze onderdelen bevinden zich doorgaans in /Bibliotheek/StartupItems. Deze onderdelen verschillen van door de gebruiker geselecteerde inlogonderdelen voor de account.

Al deze wijzigingen samen kunnen bepaalde problemen met de opstartschijf verhelpen of isoleren.

Opstarten in veilige modus

Volg deze stappen om in de veilige modus op te starten.

1. Verzeker u ervan dat de Mac is uitgeschakeld.
  2. Druk op de aan/uit-knop.
  3. Houd de Shift-toets ingedrukt zodra u het opstartgeluid hoort. De Shift-toets moet zo snel mogelijk na de opstart worden ingedrukt en niet voor het opstartgeluid.
  4. Laat de Shift-toets los wanneer u het Apple-logo op het scherm ziet verschijnen.

Na het verschijnen van het Apple-logo duur het mogelijk langer voordat het inlogscherm wordt weergegeven. Dit is omdat de computer een controle van de directory's uitvoert als onderdeel van de veilige modus.

Start de computer opnieuw op zonder toetsen ingedrukt te houden tijdens het opstarten om de veilige modus te verlaten.

Opstarten in veilige modus zonder toetsenbord

Als u geen toetsenbord hebt om in de veilige modus op te starten maar toegang op afstand hebt tot de computer, kunt u de computer configureren om in de veilige modus op te starten via de commandoregel.

1. Open de commandoregel door Terminal op afstand te openen of door in te loggen op de computer via SSH.
  2. Gebruik het volgende Terminal-commando:

sudo nvram boot-args="-x"

Als u ook in de gedetailleerde modus wilt opstarten, gebruikt u in plaats hiervan sudo nvram boot-args="-x -v".
  1. Gebruik dit commando in Terminal om na het gebruik van de veilige modus normaal op te starten:

sudo nvram boot-args=""

Weten of een computer in de veilige modus is opgestart

U kunt controleren of een computer in de veilige modus is opgestart:

• In de rechterbovenhoek van het inlogscherm verschijnen de woorden Veilige modus.
  • Onder Software in Systeeminformatie verschijnt 'Veilig' in plaats van 'Normaal' bij Opstartmodus.

Sommige functies zijn in de veilige modus niet beschikbaar

Sommige OS X-functies zijn niet beschikbaar wanneer de Mac in de veilige modus is opgestart. Zo kunt u bijvoorbeeld Dvd-speler niet gebruiken, geen video in iMovie vastleggen of geen apparaten voor audio-invoer of -uitvoer gebruiken. Sommige USB-, FireWire- en Thunderbolt-apparaten zijn mogelijk niet beschikbaar. Wi-Fi-netwerken zijn mogelijk beperkt of onbeschikbaar afhankelijk van de computer en de gebruikte OS X-versie.

De veilige modus in OS X v10.5 of hoger schakelt ook de grafische weergave met hardwareversnelling uit. De OS X-menubalk verschijnt egaal, ook als 'Doorzichtige menubalk' is ingeschakeld in het voorkeurenpaneel Bureaublad en schermbeveiliging. Het scherm kan tijdens het inloggen ook knipperen of worden uitgerekt.

De veilige modus in OS X v10.6 of hoger schakelt ook Bestandsdeling uit. Dit betekent dat u geen Time Capsule-schijven of volumes van andere computers kunt activeren die in de veilige modus zijn gestart.

Meer informatie

U vindt meer informatie over de veilige modus door 'Veilige modus' te zoeken in het menu Help.

Laatst gewijzigd op: 23-okt-2014
Nuttig?
Ja
Nee
  • Last Modified: 23-okt-2014
  • Article: HT1564
  • Views:

• Rating:

(1 reacties)