Talen

Mac OS X: wat betekenen veilig opstarten en de veilige modus?

Lees hier meer over de veilig modus, een speciale manier om de computer op te starten wanneer u problemen wilt oplossen.

Wat is de 'veilige modus'?

De veilige modus is een manier om de Mac zo op te starten dat deze bepaalde controles uitvoert en voorkomt dat bepaalde software automatisch wordt geladen of geopend.

Wanneer u in de veilige modus opstart, worden meerdere acties uitgevoerd:

• Er wordt een controle van het opstartvolume geforceerd, net als bij 'Schijf-EHBO' van Schijfhulpprogramma. Tijdens deze controle ziet u mogelijk een voortgangsbalk op het scherm en het opstarten van de computer duurt langer.
  • Alleen de vereiste kernelextensies worden geladen.
  • De door de gebruiker geïnstalleerde lettertypen worden uitgeschakeld.
  • Caches van lettertypen die worden bewaard in /Bibliotheek/Caches/com.apple.ATS/(uid)/, waarbij (uid) een gebruikers-ID is zoals 501 (Mac OS X v10.4 of hoger), worden naar de prullenmand verplaatst.
  • Alle opstart- en inlogonderdelen in Mac OS X v10.4 of hoger worden uitgeschakeld.
  • In Mac OS X v10.3.9 of lager worden in de veilige modus alleen door Apple geïnstalleerde opstartonderdelen geopend (dergelijke onderdelen zijn mogelijk geïnstalleerd in /Bibliotheek/StartupItems of /Systeem/Bibliotheek/StartupItems). Deze onderdelen verschillen van door de gebruiker geselecteerde inlogonderdelen voor de account.

Al deze wijzigingen samen kunnen bepaalde problemen verhelpen of isoleren die mogelijk op het opstartvolume bestaan.

Opstarten in veilige modus

Volg deze stappen om in de veilige modus op te starten (veilig opstarten).

1. Verzeker u ervan dat de Mac is uitgeschakeld.
  2. Druk op de aan/uit-knop.
  3. Zodra u het opstartgeluid hoort, houdt u de Shift-toets ingedrukt.
    U moet de Shift-toets zo snel mogelijk na, en niet voor, het horen van het opstartgeluid ingedrukt houden.
  4. Laat de Shift-toets los wanneer u het grijze Apple-logo en de voortgangsindicator (ziet eruit als een draaiend tandwiel) ziet.

Na de weergave van het logo moet u tijdens de opstart een voortgangsbalk zien. Dit geeft aan dat de computer een controle van de directory's uitvoert als onderdeel van de veilige modus.

Als u de veilige modus wilt verlaten, start u de computer opnieuw op zonder toetsen ingedrukt te houden tijdens het opstarten.

Opstarten in veilige modus zonder toetsenbord

Als u geen toetsenbord hebt om in de veilige modus op te starten maar u hebt al toegang op afstand tot de computer, kunt u de computer configureren om in de veilige modus op te starten via de commandoregel.

1. Open de commandoregel door Terminal op afstand te openen of door in te loggen op de computer via SSH.
  2. Voer het volgende commando in Terminal of op de commandoregel uit:

sudo nvram boot-args="-x"

(Als u ook in de gedetailleerde modus wenst op te starten, gebruikt u in plaats hiervan sudo nvram boot-args="-x -v")

1. Na het gebruik van veilig opstarten keert u terug naar normaal opstarten door dit commando in Terminal of op de commandoregel uit te voeren:

sudo nvram boot-args=""

Bepaalde functies werken niet in de veilige modus

De veilige modus kan handig zijn om problemen op te lossen. Bepaalde Mac OS X-functies werken echter niet in de veilige modus. Zo kunt u bijvoorbeeld Dvd-speler niet gebruiken, geen video in iMovie vastleggen, geen apparaten voor audio-invoer of -uitvoer gebruiken of geen interne of externe USB-modem gebruiken. Het gedrag van bepaalde apparaten, zoals draadloze netwerkapparaten, kan variëren afhankelijk van de computer en de Mac OS X-versie.

In de veilige modus wordt in Mac OS X v10.5 of hoger ook Quartz Extreme (grafische weergave met hardwareversnelling) uitgeschakeld. Programma's die afhankelijk zijn van Quartz Extreme, worden niet geopend in de veilige modus en de Mac OS X-menubalk verschijnt egaal, ook als 'Doorzichtige menubalk' is ingeschakeld in het voorkeurenpaneel Bureaublad en schermbeveiliging.

De veilige modus in Mac OS X v10.6 of hoger schakelt ook Bestandsdeling uit. Dit betekent dat u geen Time Capsule-schijven of volumes van andere computers met Mac OS X in de veilige modus kunt activeren.

Laatst gewijzigd op: 6-dec-2013
Nuttig?
Ja
Nee
  • Last Modified: 6-dec-2013
  • Article: HT1564
  • Views:

null