Nollställa SMC på din Mac

SMC hanterar ström på din Mac. Genom att nollställa den kan du lösa vissa ovanliga problem kopplade till ström- eller värmehantering.

Behöver du nollställa SMC?

Du behöver troligen inte nollställa SMC:n, men att nollställa SMC:n föreslås ibland för Intel-baserade Mac-datorer som ett sista steg för att lösa problem som kan vara strömrelaterade:

Om din Mac uppvisar något av dessa problem följer du stegen i den här artikeln för din Mac-modell:

Mac med Apple-chip

Mac med Apple T2-säkerhetschip

Alla andra Mac-modeller

Om du har en Mac med Apple-chip

Ta reda på om du har en Mac med Apple-chip

Se till att din Mac är ansluten till ström och gör sedan något av följande.

• Starta om: Välj Apple-menyn  > Starta om.

• Eller stäng av: Välj Apple-menyn  > Stäng av. Tryck sedan på strömbrytaren på din Mac för att slå på den igen.

Inga andra steg är nödvändiga för Mac-datorer med Apple-chip.

Om du har en Mac med Apple T2-chip

Ta reda på om du har en Mac med Apple T2-säkerhetschip

Bärbar dator med T2-chip

Följ dessa steg innan du nollställer SMC:

1. Stäng av din Mac om det är möjligt.

2. Håll ned strömbrytaren i tio sekunder och släpp den sedan. (Alla Mac-datorer har en strömbrytare. På bärbara datorer som har Touch ID trycker du på och håller ner Touch ID.)

3. Vänta några sekunder och tryck sedan på strömbrytaren för att slå på Mac-datorn.

Nollställ SMC om problemet kvarstår:

1. Stäng av din Mac.

2. Håll ned nedanstående tangenter på det inbyggda tangentbordet. Mac-datorn kanske startar.

• Kontroll Ingen bildtext för denna bild på vänster sida av ditt tangentbord

• Alternativ (Alt) Ingen bildtext för denna bild på vänster sida av ditt tangentbord

• Skift Ingen bildtext för denna bild på höger sida av ditt tangentbord

3. Håll ned alla tre tangenter i sju sekunder och tryck sedan även ned strömbrytaren. Om Mac-datorn är på stängs den av när du håller ned dessa tangenter.

En bärbar dators tangentbord sett ovanifrån med de fyra tangenterna markerade
  4. Fortsätt hålla ned alla fyra tangenter i ytterligare sju sekunder och släpp dem sedan.

5. Vänta några sekunder och tryck sedan på strömbrytaren för att slå på Mac-datorn.

Om du behöver hjälp kontaktar du Apple-supporten.

Stationär dator med T2-chip

Följ dessa steg om din Mac inte är en bärbar dator:

1. Stäng av din Mac och dra sedan ur nätsladden.

2. Vänta 15 sekunder och sätt sedan i nätsladden igen.

3. Vänta fem sekunder och tryck sedan på strömbrytaren för att slå på Mac-datorn.

Om du behöver hjälp kontaktar du Apple-supporten.

Om du inte har en Mac med Apple-chip eller T2-chip

Följ dessa steg för äldre datorer som varken har Apple-chip eller säkerhetschippet Apple T2.

Bärbar dator

1. Stäng av din Mac.

2. Håll ned alla dessa tangenter på det inbyggda tangentbordet:

• Skift Ingen bildtext för denna bild på vänster sida av ditt tangentbord

• Kontroll Ingen bildtext för denna bild på vänster sida av ditt tangentbord

• Alternativ (Alt) Ingen bildtext för denna bild på vänster sida av ditt tangentbord

3. Håll ned alla tre tangenterna och tryck samtidigt ned strömbrytaren och håll den nedtryckt.

En bärbar dators tangentbord sett ovanifrån med de fyra tangenterna markerade
  4. Håll nere alla fyra tangenter i tio sekunder.

5. Släpp alla tangenterna och tryck sedan på strömbrytaren för att slå på Mac-datorn.

Om du behöver hjälp kontaktar du Apple-supporten.

Stationär dator

Följ dessa steg om din Mac inte är en bärbar dator:

1. Stäng av din Mac och dra sedan ur nätsladden.

2. Vänta 15 sekunder och sätt sedan i nätsladden igen.

3. Vänta fem sekunder och tryck sedan på strömbrytaren för att slå på Mac-datorn.

Om du behöver hjälp kontaktar du Apple-supporten.