Apple producten schoonmaken

Aanbevelingen en richtlijnen voor het schoonmaken van je Mac, iPad, iPhone, Apple Vision Pro, beeldscherm of randapparaat.

Apple producten zijn gemaakt van uiteenlopende materialen, die niet allemaal op dezelfde manier mogen worden gereinigd. Allereerst zijn hier enkele tips die voor de meeste producten gelden:

• Gebruik alleen een zachte, pluisvrije doek. Vermijd schurende stoffen, doeken, keukenpapier en vergelijkbare materialen.
  • Vermijd overmatig vegen, want dit kan schade veroorzaken.
  • Koppel alle externe voedingsbronnen, apparaten en kabels los.
  • Houd vloeistoffen weg van het product, tenzij anders is aangegeven voor specifieke producten.
  • Laat geen vocht in de openingen binnendringen.
  • Gebruik geen spuitbussen, bleekmiddelen of schuurmiddelen.
  • Spuit geen reinigingsmiddelen rechtstreeks op het product.

Mag ik een desinfectiemiddel op mijn Apple product gebruiken?
Je kunt de harde, niet-poreuze oppervlakken van je Apple product, zoals het beeldscherm, het toetsenbord en andere buitenoppervlakken, schoonvegen met een doekje met 70 procent isopropylalcohol, een doekje met 75 procent ethylalcohol of een Clorox-ontsmettingsdoekje. Gebruik deze reinigingsproducten niet op een Apple Vision Pro, omdat ze het apparaat kunnen beschadigen. Gebruik geen producten die bleekmiddelen of waterstofperoxide bevatten. Zorg dat er geen vocht in de openingen binnendringt en dompel je Apple product niet onder in schoonmaakmiddelen. Gebruik geen desinfectiemiddel op textiel of leren oppervlakken.

Als er vloeistof in je Apple product terechtkomt, moet je zo snel mogelijk hulp vragen bij een erkende Apple serviceprovider of bij een Apple Store. Vloeistofschade wordt niet gedekt onder de Apple productgarantie of een AppleCare Protection Plan, maar je hebt mogelijk wel rechten op grond van de consumentenwetgeving. Als je van plan bent naar een Apple Store te gaan, maak je een afspraak bij de Genius Bar (niet in alle landen of regio's beschikbaar).

Voor meer gedetailleerde instructies selecteer je een Apple product:

Laptops

Lees hier hoe je een Mac-laptop schoonmaakt.

MacBook, MacBook Pro en MacBook Air

Als je de buitenkant van een MacBook, MacBook Pro of MacBook Air gaat schoonmaken, zet je eerst de computer uit en koppel je de lichtnetadapter los. Gebruik vervolgens een vochtige, zachte, pluisvrije doek om de buitenkant van de computer schoon te maken. Zorg dat er geen vocht in de openingen binnendringt. Spuit geen vloeistof rechtstreeks op de computer. Gebruik geen spuitbussen, oplosmiddelen, schuurmiddelen of reinigingsmiddelen met waterstofperoxide die de buitenste laag van de behuizing kunnen beschadigen.

Zet eerst de computer uit en koppel de lichtnetadapter los om het scherm van de MacBook, MacBook Pro of MacBook Air schoon te maken. Bevochtig een zachte, pluisvrije doek alleen met water en gebruik deze doek om het scherm van de computer schoon te maken.

Voor moeilijk te verwijderen vlekken of vingerafdrukken op het beeldscherm of buitenoppervlakken van je Mac kun je een met een oplossing van 70 procent isopropylalcohol (IPA) bevochtigd doekje gebruiken om het beeldscherm of de behuizing van je Mac-laptop voorzichtig schoon te vegen.

MacBook Pro-modellen van 2016 en later met Touch Bar en Touch ID: Reinig de Touch Bar en Touch ID (aan/uit-knop) van deze computers op dezelfde manier als het beeldscherm. Zet de Mac uit en koppel de lichtnetadapter los. Bevochtig een zachte, pluisvrije doek alleen met water en gebruik deze doek om de Touch Bar en de Touch ID schoon te maken.

MacBook (13-inch, eind 2009) en MacBook (13-inch, medio 2010): De onderbehuizing van deze computers is bekleed met zacht antislipmateriaal. Gebruik een grijs microvezeldoekje van 3M of een zachte kleurstofvrije en pluisvrije doek om de onderbehuizing schoon te maken.

Terug naar boven.

Desktopcomputers

Lees hier hoe je een Mac-desktopcomputer schoonmaakt.

Mac Pro, Mac Studio, Mac mini en iMac

Als je iMac is voorzien van glas met nanotextuur, lees je hier hoe je het glas met nanotextuur van je Apple beeldscherm schoonmaakt.

Zet om te beginnen de Mac uit en koppel het netsnoer en alle andere aangesloten apparaten los. Gebruik vervolgens een vochtige, zachte, pluisvrije doek om de buitenkant van de computer schoon te maken. Zorg dat er geen vocht in de openingen binnendringt. Spuit geen vloeistof rechtstreeks op de computer. Gebruik geen spuitbussen, oplosmiddelen, schuurmiddelen of reinigingsmiddelen met waterstofperoxide die de buitenste laag van de behuizing kunnen beschadigen.

Bevochtig de meegeleverde doek alleen met water en veeg hiermee het beeldscherm van de iMac schoon. Je kunt hiervoor ook een andere schone, zachte, pluisvrije doek gebruiken. Om moeilijk te verwijderen vlekken te verwijderen, kun je de doek bevochtigen met een oplossing van 70 procent isopropylalcohol (IPA).

Maak het beeldscherm van de iMac nooit schoon met een reinigingsmiddel dat aceton bevat. Gebruik een reinigingsmiddel dat is bedoeld voor gebruik op een beeldscherm. Spuit geen reinigingsmiddel rechtstreeks op het scherm. Dat kan in het beeldscherm druppelen en schade veroorzaken.

Terug naar boven.

Beeldschermen

Als je Apple Pro Display XDR of Apple Studio Display is voorzien van glas met nanotextuur, lees je hier hoe je het glas met nanotextuur van je Apple beeldscherm schoonmaakt.

Koppel om te beginnen het beeldscherm los van de voeding, van de computer en van alle externe apparaten. Veeg vervolgens alle stof van het beeldscherm met de meegeleverde doek of een andere zachte, droge doek.

Als het paneel of de behuizing van het beeldscherm nog niet schoon is, gebruik je een zachte, licht bevochtigde, pluisvrije doek. Zorg dat er geen vocht in de openingen binnendringt. Gebruik geen glasreinigers, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, spuitbussen, oplosmiddelen, ammoniak, schuurmiddelen of reinigingsmiddelen met waterstofperoxide om het beeldscherm schoon te maken.

Maak het scherm niet schoon met een reinigingsmiddel dat aceton bevat. Gebruik een reinigingsmiddel dat is bedoeld voor gebruik op een beeldscherm. Spuit geen reinigingsmiddel rechtstreeks op het scherm. Dat kan in het beeldscherm druppelen en schade veroorzaken.

Terug naar boven.

Randapparatuur

Draadloze of USB-toetsenborden, -muizen en -trackpads van Apple schoonmaken

Zet eerst het apparaat uit. Als het apparaat verwijderbare batterijen gebruikt, verwijder je de batterijen. (Als het apparaat met een kabel wordt aangesloten, koppel je deze los van de computer.)

Vervolgens maak je de buitenkant van het apparaat schoon met een pluisvrije, licht met water bevochtigde doek. Laat geen vocht in de openingen binnendringen en gebruik geen spuitbussen, oplosmiddelen, schuurmiddelen of reinigingsmiddelen met waterstofperoxide.

Als je Magic Mouse of Magic Mouse 2 niet goed werkt, zit er misschien een haartje of ander vuil op de lens van de sensor. Keer de muis om en controleer het sensorvenster met een felle lamp. Als je vuil ziet zitten, maak je het sensorvenster voorzichtig schoon met perslucht.

Terug naar boven.

Kabels

Om een Apple kabel schoon te maken, koppel je elk uiteinde van de kabel los van het apparaat en de lichtnetadapter. Gebruik vervolgens een zachte, licht bevochtigde, pluisvrije doek om de kabel over de lengte schoon te vegen. Als de kabel nog steeds niet schoon is, gebruik je een zachte, pluisvrije doek die bevochtigd is met zeepsop om de kabel over de lengte schoon te vegen. Gebruik een droge doek om de kabel droog te vegen. Zorg dat er geen vocht in de buurt van de connectors op de kabel komt. Laat de kabel een nacht drogen voordat je deze opnieuw met je apparaat gebruikt.

Terug naar boven.

iPhone-accessoires

iPhone-hoesje: siliconen of transparant

Haal de iPhone uit het siliconenhoesje of het transparante hoesje om het schoon te maken. Gebruik een zachte, licht bevochtigde, pluisvrije doek om de buitenkant en de binnenkant van het iPhone-hoesje schoon te vegen. Gebruik geen glasreinigers, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, spuitbussen, oplosmiddelen, ammoniak, schuurmiddelen of reinigingsmiddelen met waterstofperoxide om het iPhone-hoesje schoon te maken.

iPhone-hoesje: FineWoven-materiaal

Als je je FineWoven iPhone-hoesje schoon wilt maken of krassen wilt verminderen, verwijder je eerst de iPhone uit het hoesje.

1. Meng in een schone kom 5 ml vloeibaar wasmiddel met 250 ml water.
  2. Dip een pluisvrije doek in het sopje, wring de doek lichtjes uit en wrijf deze zachtjes 1 minuut over het oppervlak van het hoesje.
  3. Veeg het hoesje schoon met een andere doek die licht vochtig is gemaakt met schoon water.
  4. Droog het hoesje met een zachte, droge, pluisvrije doek en zorg ervoor dat alle vocht wordt verwijderd.

De vezels worden bij normaal gebruik samengedrukt. Daarom kan het materiaal er anders uitzien en na verloop van tijd slijtage vertonen. Sommige krassen kunnen na verloop van tijd vervagen.

iPhone-hoesje: leer

Het leren iPhone-hoesje is gemaakt van natuurlijk leer. Het uiterlijk ervan verandert als gevolg van het gebruik. Het leer krijgt een patina en kan van kleur veranderen door de inwerking van de oliën van je huid en onder invloed van direct zonlicht, waardoor het hoesje een nog natuurlijker uiterlijk krijgt.

Als je het leren iPhone-hoesje schoonmaakt, kan de kleur veranderen. Als je dit hoesje wilt schoonmaken, haal je eerst de iPhone eruit. Gebruik een schone doek met warm water en milde handzeep om het iPhone-hoesje voorzichtig schoon te maken. Je kunt ook een mild schoonmaakproduct met een droge, schone doek gebruiken. Schoonmaakproducten en conditioners voor leer kunnen het leer doen verkleuren.

Bescherm het iPhone-hoesje tegen langdurige blootstelling aan intens zonlicht, warmte en vochtigheid. Blootstelling aan water, olie, make-up en gekleurde materialen (zoals denim) kan vlekken veroorzaken op gelooid leer.

Smart Battery Case voor de iPhone

Haal je iPhone uit de Smart Battery Case als je de Case wilt schoonmaken. Gebruik een zachte, licht bevochtigde, pluisvrije doek om de buitenkant van de Case schoon te vegen. Gebruik geen glasreinigers, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, spuitbussen, oplosmiddelen, ammoniak, schuurmiddelen of reinigingsmiddelen met waterstofperoxide om de Case schoon te maken.

Gebruik een zachte, droge, pluisvrije doek om de interne Lightning-connector schoon te maken en gebruik hierbij geen vloeistoffen of reinigingsproducten.

MagSafe-accessoires voor de iPhone

De MagSafe-oplader en de MagSafe-batterijset bevatten magneten die vuil kunnen aantrekken bij dagelijks gebruik. Veeg eventueel vuil van de magnetische ring voordat je deze accessoires schoonmaakt.

Koppel de MagSafe-oplader of de MagSafe-batterijset los van het stopcontact. Bevochtig vervolgens een microvezeldoek met een oplossing van 70 procent isopropylalcohol en veeg het siliconen middelstuk van het oplaadgedeelte schoon. Gebruik geen glasreinigers, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, spuitbussen, oplosmiddelen, ammoniak, schuurmiddelen of reinigingsmiddelen met waterstofperoxide om de MagSafe-oplader of de MagSafe-batterijset schoon te maken.

Lees hoe je een iPhone schoonmaakt

Terug naar boven.

Accessoires voor de iPad

Apple Pencil

Gebruik een zachte, licht bevochtigde, pluisvrije doek om de Apple Pencil schoon te maken. Met de vochtige doek veeg je de behuizing van de Apple Pencil schoon vanaf de punt tot het andere uiteinde. Veeg de punt zelf of de USB-C-connector op de Apple Pencil (USB-C) niet schoon. Zorg dat er geen vocht binnendringt in de behuizing van je Apple Pencil.

iPad Smart Keyboard, Smart Keyboard Folio, Smart Cover en Smart Case: polyurethaan

Om je polyurethaan Smart Keyboard, Smart Keyboard Folio, Smart Cover of Smart Case te reinigen, verwijder je deze eerst van de iPad. Gebruik een zachte, licht bevochtigde, pluisvrije doek. Veeg de voorkant en de binnenkant af met een zachte, pluisvrije doek.

Gebruik geen glasreinigers, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, spuitbussen, oplosmiddelen, ammoniak, schuurmiddelen of reinigingsmiddelen met waterstofperoxide om dit product schoon te maken.

Magic Keyboard voor de iPad

Om je Magic Keyboard schoon te maken, verwijder je het eerst van de iPad. Gebruik een zachte, licht bevochtigde, pluisvrije doek. Veeg de voorkant en de binnenkant af met een zachte, pluisvrije doek. Je kunt een doekje met 70 procent isopropylalcohol of een Clorox-ontsmettingsdoekje gebruiken. Voorkom dat vocht in de openingen binnendringt en dompel je Magic Keyboard niet onder in schoonmaakmiddelen. Gebruik geen glasreinigers, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, spuitbussen, oplosmiddelen, ammoniak, schuurmiddelen of reinigingsmiddelen met waterstofperoxide om dit product schoon te maken.

Vermijd langdurig contact met andere materialen, aangezien er kleuroverdracht kan optreden.

Smart Cover en Smart Case voor iPad: leer

De Smart Cover en Smart Case van de iPad zijn gemaakt van natuurlijk leer. Het uiterlijk ervan verandert als gevolg van het gebruik. Het leer krijgt een patina en kan van kleur veranderen door de inwerking van de oliën van je huid en onder invloed van direct zonlicht, waardoor het hoesje een nog natuurlijker uiterlijk krijgt.

Als je het leer schoonmaakt, kan de kleur veranderen. Als je het leer wilt schoonmaken, verwijder je eerst de iPad uit de Smart Cover of Smart Case. Gebruik een schone doek met warm water en milde handzeep om het leer voorzichtig schoon te maken. Veeg de buitenkant en de binnenkant met een zachte, pluisvrije doek af om vuil te verwijderen. Je kunt ook een mild schoonmaakproduct met een droge, schone doek gebruiken. Milde schoonmaakproducten of conditioners kunnen vlekken helpen verwijderen, maar kunnen ook de kleur van het leer veranderen.

Bescherm de Smart Cover of Smart Case van de iPad tegen langdurige blootstelling aan intens zonlicht, warmte en vochtigheid. Blootstelling aan water, olie, make-up en gekleurde materialen (zoals denim) kan vlekken veroorzaken op gelooid leer.

iPad-hoes: siliconen

Haal de iPad uit de siliconenhoes om de hoes schoon te maken. Gebruik een zachte, licht bevochtigde, pluisvrije doek om de buitenkant en de binnenkant van de hoes schoon te vegen. Gebruik geen glasreinigers, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, spuitbussen, oplosmiddelen, ammoniak, schuurmiddelen of reinigingsmiddelen met waterstofperoxide om de hoes van de iPad schoon te maken.

Terug naar boven.

iPad

Je iPad blijft langer mooi als je er voorzichtig mee omgaat. Als je geen krasjes of plekjes wilt, kun je een van de vele hoezen gebruiken die afzonderlijk worden verkocht. Als je een iPad wilt schoonmaken, koppel je alle kabels los en zet je de iPad uit (houd de sluimerknop ingedrukt en versleep de schuifknop op het scherm). Gebruik een zachte, licht bevochtigde, pluisvrije doek. Zorg dat er geen vocht in de openingen binnendringt. Gebruik geen glasreinigers, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, perslucht, spuitbussen, oplosmiddelen, ammoniak, schuurmiddelen of reinigingsmiddelen met waterstofperoxide om de iPad schoon te maken. De iPad heeft een scherm met een vetafstotende laag. Maak het scherm van de iPad gewoon schoon met een zachte, pluisvrije doek om vingervegen te verwijderen. Na verloop van tijd zal bij normaal gebruik de vetafstotende werking van de beschermlaag afnemen. Als je het scherm opwrijft met een schurend materiaal, kan het effect van de laag nog verder verminderen en kan het scherm krassen gaan vertonen.

Terug naar boven.

iPod

iPod touch

Als je een iPod touch wilt schoonmaken, koppel je alle kabels los en zet je de iPod touch uit (houd de sluimerknop ingedrukt en versleep de schuifknop op het scherm). Vervolgens gebruik je een zachte, licht bevochtigde, pluisvrije doek. Zorg dat er geen vocht in de openingen binnendringt. Gebruik geen glasreinigers, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, perslucht, spuitbussen, oplosmiddelen, ammoniak, schuurmiddelen of reinigingsmiddelen met waterstofperoxide om de iPod touch schoon te maken.

iPod classic

Als je een iPod classic wilt schoonmaken, koppel je alle kabels los, zet je de iPod classic uit en zet je de vergrendelknop in de vergrendelpositie (HOLD). Vervolgens gebruik je een zachte, licht bevochtigde, pluisvrije doek. Zorg dat er geen vocht in de openingen binnendringt. Gebruik geen glasreinigers, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, perslucht, spuitbussen, oplosmiddelen, ammoniak, schuurmiddelen of reinigingsmiddelen met waterstofperoxide om de iPod classic schoon te maken.

iPod nano

Als je een iPod nano wilt schoonmaken, koppel je alle kabels los, zet je de iPod nano uit en zet je de vergrendelknop in de vergrendelpositie (HOLD). Vervolgens gebruik je een zachte, licht bevochtigde, pluisvrije doek. Zorg dat er geen vocht in de openingen binnendringt. Gebruik geen glasreinigers, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, perslucht, spuitbussen, oplosmiddelen, ammoniak, schuurmiddelen of reinigingsmiddelen met waterstofperoxide om de iPod nano schoon te maken.

De iPod nano (6e generatie) heeft geen vergrendelknop. Voor het schoonmaken hoef je alleen de sluimerknop in te drukken om het apparaat uit te zetten.

iPod shuffle

Als je een iPod shuffle wilt schoonmaken, koppel je alle kabels los, zet je het apparaat uit (versleep de schuifknop naar UIT) en gebruik je een zachte, licht bevochtigde, pluisvrije doek. Zorg dat er geen vocht in de openingen binnendringt. Gebruik geen glasreinigers, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, perslucht, spuitbussen, oplosmiddelen, ammoniak, schuurmiddelen of reinigingsmiddelen met waterstofperoxide om de iPod shuffle schoon te maken.

iPod mini

Als je een iPod mini wilt schoonmaken, koppel je alle kabels los, zet je de iPod mini uit en zet je de vergrendelknop in de vergrendelpositie (HOLD). Vervolgens gebruik je een zachte, licht bevochtigde, pluisvrije doek. Zorg dat er geen vocht in de openingen binnendringt. Gebruik geen glasreinigers, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, perslucht, spuitbussen, oplosmiddelen, ammoniak, schuurmiddelen of reinigingsmiddelen met waterstofperoxide om de iPod mini schoon te maken.

Terug naar boven.

Meer informatie

Hoe je een Apple product reinigt, behandelt en hoe je ermee werkt, lees je in de gebruikershandleiding die bij het product is meegeleverd. Je kunt deze handleiding ook downloaden.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.