Använda säkert läge på din Mac

Säkert läge kan hjälpa dig fastställa om ett problem orsakas av mjukvara som laddar när Mac-datorn startar.

Vad är säkert läge?

Säkert läge förhindrar att viss mjukvara laddas när din Mac startar. Det omfattar inloggningsobjekt, systemtillägg som inte krävs för macOS och typsnitt som inte installerades av macOS.

Det utförs också en grundläggande kontroll av din startskiva, liknande den mer omfattande kontroll som körs med funktionen Skivkontroll i Skivverktyg.

Och det rensar vissa systemcache, bland annat typsnittscache och kernelcache. Dessa skapas automatiskt igen efter behov.

Innan du använder säkert läge

Uppdatera macOS och dina appar innan du använder säkert läge, om det är möjligt. Jämfört med andra steg är det mer sannolikt att detta löser den typ av mjukvaruproblem som säkert läge annars hjälper dig att identifiera. Om det behövs kan du starta i säkert läge och sedan uppdatera mjukvaran.

• Installera de senaste uppdateringarna till macOS.

• Installera de senaste uppdateringarna för tredjepartsappar. Om du har fått appen från App Store klickar du på fliken Uppdateringar i App Store för att söka efter uppdateringar. Eller hämta uppdateringarna direkt från apputvecklaren eller dennas webbplats.

Kontrollera att ingen ansluten kringutrustning eller anslutna tillbehör orsakar felet genom att testa igen efter att du har kopplat bort dem från din Mac, bland annat skrivare, enheter, usb-hubbar och andra enheter som inte är nödvändiga.

Starta i säkert läge

Ta reda på om du använder en Mac med Apple-chip och följ sedan lämpliga steg.

Om du använder en Mac med Apple-chip

1. Stäng av din Mac.

2. Tryck på och håll ned strömbrytaren på din Mac. Medan du håller ned strömbrytaren slås din Mac på och läser in startalternativ. När du ser Alternativ släpper du strömbrytaren.

3. Välj din startskiva. Den heter Macintosh HD, såvida du inte byter namn.

4. Tryck och håll ned skifttangenten och klicka sedan på knappen Fortsätt i säkert läge under startskivan.

5. Logga in på din Mac. Du kan bli ombedd att logga in igen.

Om du använder en Intel-baserad Mac

Om du inte använder en Mac med Apple-chip, använder du en Intel-baserad Mac.

1. Aktivera eller starta om din Mac. Tryck sedan direkt på och håll ned Skift-tangenten när din Mac startar.

2. Släpp tangenten när du ser inloggningsfönstret och logga sedan in på din Mac.

3. Du kan bli ombedd att logga in igen. Säker start visas längst upp till höger i fönstret, antingen i det första eller andra inloggningsfönstret. Om du inte kan starta i säkert läge kontrollerar du att din Mac inte använder ett lösenord för fast mjukvara.

Testa i säkert läge

Följ dessa steg efter du har startat datorn i säkert läge. Vissa funktioner fungerar inte alltid i säkert läge, vilket kan påverka videoinspelning, grafikprestanda, fildelning, wifi, hjälpmedel, ljudenheter och enheter som är anslutna via usb, Thunderbolt eller FireWire.

Om problemet kvarstår i säkert läge

Om problemet kvarstår i säkert läge är den enklaste och mest troliga lösningen att installera om macOS. Genom att installera om macOS tar du inte bort personliga filer, så du kan göra det närhelst du vill.

Om problemet inte kvarstår i säkert läge

Lämna säkert läge genom att starta om din Mac som vanligt och försök sedan återskapa problemet. Om problemet inte går att återskapa kan det ha lösts av andra saker som åtgärdades vid start i säkert läge, till exempel en kontroll av skivan och rensning av cacheminnen.

Om problemet är återkommande orsakas det av ett inloggningsobjekt eller annan mjukvara som inte läses in vid start i säkert läge. Ta bort inloggningsobjekt i så fall för att ta reda på om ett inloggningsobjekt orsakar felet.

Om ett inloggningsobjekt inte orsakar felet kan det vara så att ditt användarkonto innehåller annan mjukvara som är inkompatibel, inklusive viss mjukvara som läses in vid start. Du kan lägga till ett användarkonto i Användar- och gruppinställningar för att bekräfta detta och sedan logga in på det kontot och testa igen. Det nya kontot har inte samma inställningar som ditt gamla konto, men du kan skapa dessa inställningar igen.

Om inget annat fungerar installerar du om macOS. Genom att installera om macOS tar du inte bort personliga filer, så du kan göra det närhelst du vill.

Om du fortfarande inte kan lösa problemet och behöver hjälp kan du kontakta Apple-supporten.