Ändra namnet på ditt macOS-användarkonto och hemmappen

Du kan byta namn på ditt macOS-användarkonto och hemmappen som namngavs när kontot skapades.

Om detta görs på fel sätt kan det skada ditt konto och hindra dig från att logga in med kontot. Se till att ha en säkerhetskopia De här stegen varken De här stegen varken ändrar eller nollställer lösenordet till ditt användarkonto

Skapa ett annat administratörskonto om det behövs

Du kan bara ändra namnet på ditt användarkonto när du är inloggad på ett annat konto, som måste vara ett administratörskonto. Om din Mac inte är konfigurerad med ett annat administratörskonto måste du först lägga till ett administratörskonto i inställningarna för användare och grupper:

Lägg till ett administratörskonto i macOS Ventura eller senare

Lägg till ett administratörskonto i tidigare versioner av macOS

Byta namn på hemmappen

1. Logga ut från kontot du vill byta namn på: Välj Apple-menyn  > Logga ut.

2. Logga in på det andra administratörskontot. Logga inte in på kontot som du byter namn på.

3. Från menyraden i Finder, välj Gå > Gå till mapp, skriv sedan /Användare och tryck på Retur. Mappen Användare öppnas.

4. I mappen Användare, välj mappen för kontot som du byter namn på, tryck sedan på Retur och ange det nya namnet. Använd inga mellanslag i det nya namnet. Ange namnet och lösenordet till administratörskontot du just använde för att logga in när du uppmanas till det.

Byt sedan namn på kontot

Efter att bytt namn på hemmappen, och medan du fortfarande är utloggad från kontot som du byter namn på, följ dessa ytterligare steg, beroende på vilken version av macOS du använder.

macOS Ventura eller senare

1. Välj Apple-menyn  > Systeminställningar.

2. Klicka på Användare och grupper i sidofältet.

3. Tryck på och håll ned kontrolltangenten på tangentbordet och klicka på namnet till kontot som du vill byta namn på. Välj Avancerade inställningar i menyn som visas.

Users & Groups pane, showing the menu with Advanced Options
  4. Ange namnet och lösenordet till administratörskontot du just använde för att logga in när du uppmanas till det.

5. Uppdatera fältet "Användarnamn" – inte fältet "Användare" – så att det matchar det nya namnet som du gav till din hemmapp i föregående avsnitt.

Users & Groups pane, showing the Advanced Options window
  6. Valfritt: Uppdatera fältet "Fullständigt namn". Det fullständiga namnet behöver inte matcha användarnamnet och kan innehålla mellanslag. Du kommer att kunna använda antingen användarnamnet eller hela namnet när du loggar in eller gör ändringar som kräver ditt kontonamn och lösenord.

7. Scrolla ned så att du kan se fältet "Hemkatalog". Uppdatera användarnamnet i det fältet, men ta inte bort /Användare/. Till exempel, om "Användarnamn" är johnappleseed, då bör "Hemkatalog" vara /Users/johnappleseed.

8. Klicka på OK. Starta om Mac-datorn och logga in på kontot som fått nytt namn.

Tidigare versioner av macOS

1. Välj Apple-menyn  > Systeminställningar.

2. Klicka på Användare och grupper.

3. Klicka på LåsIngen bildtext för denna bild och ange sedan administratörsnamnet och lösenordet som du använde för att logga in.

4. Tryck på och håll ned kontrolltangenten på tangentbordet och klicka på namnet till kontot som du vill byta namn på. Välj Avancerade inställningar i menyn som visas.

5. Uppdatera fältet "Kontonamn" så att det matchar det nya namnet som du gav till din hemmapp i föregående avsnitt.

6. Valfritt: Ändra fältet "Fullständigt namn". Det fullständiga namnet behöver inte matcha användarnamnet och kan innehålla mellanslag. Du kommer att kunna använda antingen användarnamnet eller hela namnet när du loggar in eller gör ändringar som kräver ditt kontonamn och lösenord.

7. Uppdatera användarnamnet i fältet "Hemkatalog". Ändra det namnet så att det matchar det nya namnet på hemmappen, men ta inte bort /Användare/. Till exempel, om "Användarnamn" är johnappleseed, då bör "Hemkatalog" vara /Users/johnappleseed.

8. Klicka på OK. Starta om Mac-datorn och logga in på kontot som fått nytt namn.

Users & Groups pane, showing the Advanced Options window