Talen

Activiteitenweergave gebruiken om het systeemgeheugen af te lezen en te bepalen hoeveel RAM wordt gebruikt (OS X Mountain Lion en lager)

Lees hier hoe u Activiteitenweergave gebruikt in OS X Mountain Lion of lager om het systeemgeheugen af te lezen en te bepalen hoeveel RAM wordt gebruikt.

Mac OS X heeft een heel efficiënt geheugenbeheer. Het wijst automatisch geheugen toe en past de inhoud van het geheugen aan zoals nodig is.

De typen systeemgeheugen zijn: Beschikbaar, Wired, Actief, en Inactief geheugen. Bovendien leest u hier u ook wat de termen Gebruikt, Grootte VG, Page-ins / Page-outs en 'Gebruikte swap' betekenen.

Opmerkingen

• De term 'geheugen' in dit artikel omvat RAM van hoge snelheid, virtueel geheugen en swap-bestanden op de schijf van de Mac.
  • Voor informatie over Activiteitenweergave in OS X Mavericks en hoger raadpleegt u dit artikel.

Het tabblad Systeemgeheugen in Activiteitenweergave begrijpen

In het cirkeldiagram van het tabblad Systeemgeheugen verschijnen vier geheugentypen: Beschikbaar, Wired, Actief en Inactief. Het totaal van de vier delen van het cirkeldiagram is gelijk aan de hoeveelheid RAM-geheugen (random-access memory) in de Mac. RAM is het hogesnelheidsgeheugen dat wordt gebruikt voor de opslag van gegevens die in gebruik zijn of recent gebruikt zijn. De gegevens in het RAM worden vanaf de schijf van de Mac geladen bij de opstart en wanneer programma's en documenten worden geopend.

Hier ziet u een venster van Activiteitenweergave waarin het tabblad Systeemgeheugen is geselecteerd:

Beschikbaar:

Dit is de hoeveelheid RAM dat niet wordt gebruikt.

Wired:

Gegevens in het RAM die niet kunnen worden verplaatst naar de schijf van de Mac. De grootte van het Wired geheugen hangt af van de programma's die u gebruikt.

Actief:

Deze gegevens bevinden zich in het RAM en zijn recent gebruikt.

Inactief:

Deze gegevens bevinden zich in het RAM maar worden niet actief gebruikt. Ze zijn recent gebruikt.

Als u bijvoorbeeld Mail hebt gebruikt en afgesloten, wordt het RAM-geheugen dat Mail gebruikte aangeduid als Inactief geheugen. Inactief geheugen is beschikbaar voor gebruik door een ander programma, net zoals Vrij geheugen.  Als u Mail echter opent voordat het Inactief geheugen ervan wordt gebruikt door een ander programma, opent Mail sneller omdat het Inactief geheugen ervan wordt omgezet tot Actief geheugen in plaats van dat het vanaf de tragere schijf wordt geladen.

Gebruikt:

Dit is het totale RAM-geheugen dat wordt gebruikt.

Grootte VG:

Dit is het totale virtuele geheugen voor alle processen op de Mac.

Page-ins: / Page-outs:

Dit verwijst naar de hoeveelheid gegevens die wordt verplaatst tussen het RAM en de schijf van de Mac. Dit cijfer is de cumulatieve hoeveelheid gegevens die Mac OS X heeft verplaatst tussen het RAM en de schijf van de Mac. Opmerking: het cijfer tussen haakjes toont de recente page-activiteit.

Tip: page-outs gebeuren wanneer de Mac gegevens moet schrijven van het RAM naar de harde schijf (omdat het RAM vol is).  Het toevoegen van RAM vermindert mogelijk de page-outs.

Gebruikte swap:

Dit is de hoeveelheid gegevens die wordt gekopieerd naar het swap-bestand op de schijf van de Mac.

Additional Information

Voor meer informatie over het geheugenbeheer in Mac OS X, inclusief het virtueel geheugen, raadpleegt u deze ontwikkelingskoppeling.

Laatst gewijzigd op: 11-feb-2014
Nuttig?
Ja
Nee
  • Last Modified: 11-feb-2014
  • Article: HT1342
  • Views:

null