Uppdatera macOS på en Mac

Använd Programuppdatering för att installera uppdateringar och uppgraderingar för macOS och dess inbyggda appar, bland annat Safari.

Innan du börjar

Använda Programuppdatering

1. Öppna Programuppdatering:

• Gå till Apple-menyn  i hörnet av skärmen och välj Systeminställningar. Klicka på Allmänt i sidofältet i fönstret som öppnas och klicka sedan på Programuppdatering till höger.

• Om du inte har Systeminställningar i Apple-menyn  väljer du Systempreferenser istället. Klicka sedan på Programuppdatering i fönstret som öppnas.

• Hittar du inte Programuppdatering?

2. Programuppdatering börjar sedan automatiskt söka efter ny mjukvara.

• Om det finns ny mjukvara för din Mac klickar du på knappen för att uppdatera eller uppgradera. Vad är skillnaden?

• Om det inte finns ny mjukvara för din Mac står det i Programuppdatering att din Mac är uppdaterad. Programuppdatering visar endast mjukvara som är kompatibel med din Mac-modell. Vilka modeller är kompatibla?

3. Innan installationen börjar blir du ombedd att ange administratörslösenordet. Det är lösenordet du använder för att logga in på din Mac. Har du glömt lösenordet?

4. Under installationen kan din Mac starta om och visa en förloppsindikator eller tom skärm flera gånger. Ta reda på vad du ska göra om installationen inte lyckas.

Exempel: Programuppdatering i macOS Monterey

Det här exemplet visar Programuppdatering i macOS Ventura. Programuppdatering i din version av macOS kan se annorlunda ut.

Om du inte ser Programuppdatering

• Om du inte ser ett objekt med namnet Programuppdatering i fönstret Systeminställningar (eller Systempreferenser) klickar du på symbolen för Spotlightsymbolen för Spotlight i det övre högra hörnet av skärmen och skriver in Programuppdatering i sökfältet. Om Programuppdatering hittas kan du öppna den från sökresultaten.

• Om du har en äldre Mac som inte har Programuppdatering använder du App Store istället. Det finns i mappen Program. Klicka på fliken Uppdateringar i App Store för att söka efter uppdateringar, eller sök efter mjukvara efter namn.

• Läs om andra sätt att hämta och installera macOS.

Vad är skillnaden mellan uppdateringar och uppgraderingar?

• En uppdatering är en nyare version av det befintliga macOS-systemet, till exempel en uppdatering från macOS Ventura 13.5 till macOS Ventura 13.6.

• En uppgradering är en ny förbättrad version av macOS med nytt namn, till exempel en uppgradering från macOS Ventura till macOS Sonoma.

Vilka Mac-modeller är kompatibla?

Det här är de senaste macOS-uppgraderingarna och de datorer som de kan installeras på. Du kan också ta reda på vilken macOS din Mac använder nu.