Kielet

Sähköpostitilin käyttöönotto Mailissa

Sähköpostitilisi voidaan yleensä ottaa Mail-ohjelmassa käyttöön automaattisesti, jonka jälkeen voit lähettää ja vastaanottaa sähköpostia OS X:ssä. Jos sähköpostitiliäsi ei voida ottaa Mailissa käyttöön automaattisesti, pyydä lisätietoja sähköpostipalveluntarjoajaltasi. Voit käyttää apuna tämän artikkelin muistilistaa.

Sähköpostitilin (tai sähköpostitilien) käyttöönotto Mailissa

Vinkki: Tästä linkistä saat tulostettavan muistilistan PDF-muodossa.

Ennen Mailin määrittämistä

• Varmista, että Internet-yhteys on käytössä (tarkista yhteyden toiminta esimerkiksi selaimella).
  • Asenna uusimmat päivitykset Ohjelmiston päivityksen avulla.

Monien sähköpostipalveluntarjoajien sähköpostitiliasetukset voidaan hakea Mailissa automaattisesti

1. Avaa Mail.
  2. Valitse Arkisto-valikosta Lisää tili. Jos Mail avataan ensimmäistä kertaa, sinua pyydetään automaattisesti lisäämään tili.
  3. Anna koko nimi, sähköpostiosoite ja salasana. Lisätietoja on artikkelissa Mac 101: Mail.

Yleensä sähköpostitili voidaan määrittää puolestasi automaattisesti. Jos Mail ei pysty määrittämään sähköpostitiliäsi automaattisesti, jatka tämän artikkelin lukemista.

Vinkki: Voit hakea sähköpostipalveluntarjoajan asetukset myös Mailin käyttöönottoapurin avulla. Jos Mailin käyttöönottoapurissa ei ole sähköpostipalveluntarjoajasi asetuksia, käytä alla olevaa kysymysten muistilistaa, kun otat yhteyttä sähköpostipalveluntarjoajaan.

Mailin määrittäminen manuaalisesti

Huomautus: Kirjoita ylös sähköpostiasetukset – katso alla oleva muistilista. Ota yhteyttä sähköpostipalveluntarjoajaan, ja kirjoita ylös kaikki tiedot, joita tarvitset asetusten määrittämisessä. Tarvitset näitä tietoja asennuksen aikana. Voit joko tulostaa lomakkeen ja kirjoittaa tiedot siihen tai sijoittaa sen tekstidokumenttiin ja täyttää sen Mac-tietokoneellasi. Säilytä lomake mahdollista myöhempää käyttöä varten.

1. Avaa Mail (osoita sitä Dockissa tai avaa se Ohjelmat-kansiosta).
  2. Jos Tervetuloa Mail-ohjelmaan -avustajaa ei näy, valitse Arkisto-valikosta Lisää tili.
  3. Täytä Koko nimi-, Sähköpostiosoite- ja Salasana-kentät.

Huomautus
    : Sähköpostitilin salasana tallennetaan avainnippuun, jotta voit kirjautua sähköpostitilille automaattisesti, kun avaat Mailin.
  4. Poista valinta kohdasta Luo tili automaattisesti, jos se on valittuna. Jatka osoittamalla Jatka.
  5. Valitse oikea Tilin tyyppi.
  6. Anna tilille hyödyllinen kuvaus, kuten "Annen Gmail-tili" tai "Juhan Yahoo-sähköpostitili". Se voi olla mitä tahansa.
  7. Anna Saapuvan postin palvelin, käyttäjätunnus ja salasana. Jatka osoittamalla Jatka.
  8. Anna Saapuvan postin suojaus -asetukset, jos ohjelma pyytää niitä. Jatka osoittamalla Jatka.
  9. Anna Lähtevän postin palvelimelle hyödyllinen kuvaus, kuten "Gmailin lähtevän postin palvelin" tai "Yahoon lähtevän postin palvelin".
  10. Anna lähtevän postin palvelimen tiedot.
  11. Valitse tarvittaessa Käytä autentikointia, ja anna käyttäjätunnus ja salasana. Jatka osoittamalla Jatka.
  12. Anna Lähtevän postin turvallisuus -asetukset, jos ohjelma pyytää niitä. Jatka osoittamalla Jatka.
  13. Tarkista Tilin yhteenveto -kohdassa, että asetukset ovat oikein. Valitse Siirrä tili linjoille. Osoita Luo, ja toiminto on valmis.

Näiden toimenpiteiden jälkeen sinun pitäisi pystyä lähettämään ja vastaanottamaan sähköpostia tällä tilillä. Jos sähköpostin lähettäminen ja vastaanottaminen ei onnistu, ota yhteyttä Internet-palveluntarjoajaasi (vaikka et käyttäisikään heidän sähköpostipalveluaan) tai käy Internet-palveluntarjoajasi sivustossa hakemassa apua. Pidä sähköpostiasetuksesi käsillä, jotta voit kertoa Internet-palveluntarjoajasi asiakastuelle sähköpostin palveluntarjoajasi tarpeista.

Sähköpostiasetusten muistilista

Tästä linkistä saat tulostettavan muistilistan PDF-muodossa. Jos käytät mukautettua PDF-tiedostoa, voit täyttää sen sähköisesti omassa Macissa (ja sitten tulostaa sen), tai voit tulostaa sen sellaisenaan ja täyttää sen käsin. Tulostamalla arkin saat tiedot paperille ja voit palata niihin myöhemmin. Paras lopputulos saavutetaan tulostamalla arkki Esikatselusta.

Kun kysymyksiin on vastaukset, sinulla on tarvitsemasi sähköpostitilin asetustiedot.  Valitse Arkisto-valikosta Lisää tili. (Jos avaat Mailin ensimmäistä kertaa, tili pyydetään lisäämään.) Anna koko nimi, sähköpostiosoite ja salasana.

Kun Mail on etsinyt sähköpostipalveluntarjoajan, näyttöön tulee sähköpostitilin asetuskentät, joihin lisätään muistiin merkityt sähköpostitilin asetukset.

Kysymykset Vastaukset Huomautuksia
Koko nimi:   Lähetettävissä viesteissä näkyvä nimi, esimerkiksi Timo Virtanen.
Oma sähköpostiosoite:                                @                        .        Esimerkiksi timovirtanen@esimerkki.fi.
Oma sähköpostin palveluntarjoaja:   Sähköpostipalveluntarjoajan nimi, esimerkiksi Yahoo, Gmail, Welho tai Sonera.

Kysymykset Vastaukset Huomautuksia
Tilin tyyppi:
Valitse yksi.
POP [     ]
IMAP [     ]
Exchange IMAP [     ]
Exchange 2007 EWS [     ] (katso alla)
Palveluntarjoaja tietää, mikä tilityyppi tulee valita.
Kuvaus:   Käytetään Saapuneet-kansion nimeämiseen Mailissa.
Esimerkiksi "Tomin sähköposti".
Saapuvan postin palvelimen palvelinnimi:   Esimerkiksi mail.esimerkki.fi.
Käyttäjätunnus:   Esimerkki: tomivirtanen tai tomivirtanen@esimerkki.fi.
Salasana:   Käytetään sähköpostitilin suojaamiseen. Tässä artikkelissa on ohjeita hyvän salasanan valintaan.
Saapuvan postin palvelimen porttinumero:   Palveluntarjoaja tietää, mikä portti tulee valita.
Saapuvan postin palvelimen todentamismenetelmä:
Valitse yksi.
Salasana [     ] MD5 [     ] NTLM [     ] Kerberos [     ] Ei mitään [     ] Palveluntarjoaja tietää, mikä todentamismenetelmä tulee valita.
Tukeeko saapuvan postin palvelin SSL (Secure Sockets Layer) -protokollaa? Kyllä [     ] Ei [     ] Palveluntarjoaja saattaa kutsua sitä nimellä TLS (Transport Layer Security).

Kysymykset Vastaukset Huomautuksia
Lähtevän postin palvelin:   Esimerkiksi smtp.esimerkki.fi.
Lähtevän postin palvelimen portti:
Valitse yksi.
25 [     ] 465 [     ] 587 [     ] Muu: Palveluntarjoaja tietää, mikä portti tulee valita.
Lähtevän postin palvelin tukee SSL (Secure Sockets Layer) -protokollaa: Kyllä [     ] Ei [     ] Palveluntarjoaja saattaa kutsua sitä nimellä TLS (Transport Layer Security).
Lähtevän postin palvelimen todentamistyyppi:
Valitse yksi.
Salasana [     ] MD5 [     ] NTLM [     ] Kerberos [     ] Ei mitään [     ] Palveluntarjoaja tietää, mikä todentamismenetelmä tulee valita.
Jos valinta on Ei mitään, pyydä Internet-palveluntarjoajalta verkon ulkopuoliset lähtevän (SMTP) postin palvelinasetukset. Niitä käytetään muodostettaessa yhteys Internet-palveluntarjoajan verkon ulkopuolelta, kuten paikallisen kahvilan Wi-Fi-verkkopisteestä. Merkitse nämä asetukset seuraavaan kaavioon.

Kysymykset Vastaukset Huomautuksia
Lähtevän postin palvelin:   Esimerkiksi smtp.esimerkki.fi.
Lähtevän postin palvelimen portti:
Valitse yksi.
25 [     ] 465 [     ] 587 [     ] Muu: Palveluntarjoaja tietää, mikä portti tulee valita.
Lähtevän postin palvelin tukee SSL (Secure Sockets Layer) -protokollaa: Kyllä [     ] Ei [     ] Palveluntarjoaja saattaa kutsua sitä nimellä TLS (Transport Layer Security).
Lähtevän postin palvelimen todentamistyyppi:
Valitse yksi.
Salasana [     ] MD5 [     ] NTLM [     ] Kerberos [     ]

Microsoft Exchange 2007 (EWS) -palvelua koskevat kysymykset

Jos Exchange 2007 (EWS) -tilin automaattinen määritystä ei ole otettu käyttöön palvelimessa tai jos et ole varma asiasta, sinun on tiedettävä tai selvitettävä vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

• Mikä on käyttäjätunnukseni?
  • Mikä on salasanani?
  • Mikä on Client Access Server (CAS) -palvelimen nimi? (Käytetään saapuvan postin palvelin -kentässä.)
  • Mitä portteja käytetään sisäiselle ja ulkoiselle palvelimelle?
  • Onko VPN-yhteys pakollinen?

Lisätietoja Exchange 2007 -tilin käyttämisestä Mac OS X 10.6:n Mail-ohjelmassa on tässä artikkelissa.

Lisätiedot

Vinkki: Tutustu tähän artikkeliin, jos sähköpostin lähettämisessä tai vastaanottamisessa on ongelmia, kun olet antanut sähköpostitilin asetukset.

Sähköpostitilin poistaminen

Voit haluta poistaa sähköpostitilin Mail-ohjelmasta esimerkiksi silloin, jos et enää käytä kyseistä tiliä.

Tärkeää: Tilin poistaminen poistaa pysyvästi sen postilaatikot, viestit, muistiinpanot ja tehtävät. Jos haluat säilyttää ne, kopioi ne Omassa Macissa -postilaatikkoon ennen kuin poistat tilin.

Exchange- ja IMAP-tilien postilaatikot ja viestit ovat palvelimella: näiden tilityyppien poistaminen Mailista ei pysyvästi poista viestejä palvelimelta. Ellet ole ehdottoman varma, että tilisi on jokin näistä tyypeistä, kopioi säilytettävät postilaatikot ja viestit Omassa Macissa -postilaatikkoon tai tallenna ne manuaalisesti erillisinä viesteinä valitsemalla ne ja osoittamalla Arkisto-valikossa Tallenna nimellä.

Sähköpostitilin poistaminen Mailista:

1. Avaa Mail (osoita sitä Dockissa tai avaa se Ohjelmat-kansiosta).
  2. Valitse Mail-valikosta Asetukset... tai paina Komento-, (Komento- ja pilkku-näppäimiä).
  3. Osoita Tilit-symbolia.
  4. Valitse tili, jonka haluat poistaa.
  5. Osoita miinus-symbolia. Ohjelma varoittaa, että tilin tiedot, postilaatikot, viestit, muistiinpanot ja tehtävät poistetaan pysyvästi tietokoneelta.
  6. Jos olet varma, että haluat poistaa tilin ja sähköpostiviestit tietokoneelta, osoita Poista, ja toiminto on valmis.

Tärkeää: Kolmansien osapuolien Web-sivustoja ja tuotteita koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue kyseisiä kolmansia osapuolia, Web-sivustoja tai tuotteita. Apple ei vastaa kolmansien osapuolien Web-sivustojen sisältämistä tiedoista tai tuotteista eikä niiden toiminnallisuudesta tai käytöstä. Apple on antanut nämä tiedot vain käyttäjän avuksi. Apple ei ole testannut sivustojen sisältämiä tietoja eikä anna mitään takuita tietojen oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Kaikkien Internetistä löytyvien tietojen ja tuotteiden käyttöön liittyy riskejä, eikä Apple vastaa niistä. Käyttäjien tulee tiedostaa, että kolmansien osapuolien sivustot ovat Applesta riippumattomia eikä Apple voi vaikuttaa kyseisten sivustojen sisältöön. Lisätietoja saa ottamalla yhteyttä toimittajaan.

Muokattu viimeksi: 18.10.2013