Språk

Arkiverat - Disc: Snabbhjälp för skivbränning

Vare sig du vill ha en kopia av ditt GarageBand-verk, bränna en CD med favoritlåtar från iTunes, manuellt göra en säkerhetskopia på CD-/DVD-skiva eller lägga över en iDVD- eller iMovie-film på skiva, kan du läsa i den här artikeln om hur du gör egna CD- och DVD-skivor och även hur du felsöker eventuella problem som kan uppstå.

Den här artikeln har arkiverats och uppdateras inte längre av Apple.

Snabbhjälp för skivbränning

De flesta Mac-datorer har inbyggda optiska enheter som du kan bränna skivor i. Ta reda på vilka skivor som går att bränna på Mac-datorns optiska enhet (om den har en sådan), genom att välja Om den här datorn från Apple-menyn () och sedan öppna Systeminformation genom att klicka på Visa info. I Systemprofileraren klickar du på raden Bränna skiva. Till höger i fönstret finns de typer av CD- och DVD-skivor du kan skriva till (bränna) listade. En tom DVD-skiva rymmer mer än en tom CD-skiva.

Vad behöver du hjälp med?

Bränna CD- och DVD-skivor med Finder i Mac OS X

Använd Finder i Mac OS X för att bränna specifika filer på en skiva.

Obs! Om du ska göra en säkerhetskopia av hela systemet bör du använda Time Machine (som har en hårddisk). Bränna skivor är ett bra alternativ till att kopiera specifika filer till en skiva istället för hela systemet.

I Mac OS X kan du antingen:

• Mata in en tom skiva, dra de filer du vill bränna till skivan och sedan klicka på Bränn eller välja Bränn i menyn Arkiv. Läs den här artikeln för mer information.

eller

• Det går att skapa en bränningsmapp döpt till det skivan ska heta, fylla den med innehåll att bränna till skivan, klicka på Bränn när du är klar och sedan mata in en skiva när du uppmanas till det. Skapa en bränningsmapp genom att i Finder välja Ny bränningsmapp i menyn Arkiv.

Bränna skivor i program som iDVD, iTunes, iMovie, GarageBand

Du kan bränna skivor från iDVD, iTunes, iPhoto, iMovie och GarageBand. Du kan skaffa information om att skapa och bränna skivor i något av dessa program genom att öppna programmet, välja programnamn Hjälp i menyn Hjälp och skriva bränna skivai sökfältet.

Bränna skivavbilder

Läs om att använda Skivverktyg om du vill du bränna en skiva från en masterskivavbild, exempelvis en hämtad programskivavbild att göra en skiva med.

Bränna en ljud-CD med iTunes

1. Skapa en ny spellista med låtar
    Välj Ny spellista i menyn Arkiv. Skriv ett namn för spellistan i listan med källor (detta blir namnet på din CD-skiva) och dra sedan låtar från biblioteket till den nya spellistan. Du kan ändra låtarnas ordning genom att markera spellistan och helt enkelt dra och släppa låtarna i den önskade ordningen. Observera att när du lägger till fler låtar ökar totaltiden och MB-värdet längst ner i fönstret. Se till att du håller dig inom begränsningarna för hur mycket som den tomma skivan kan rymma (skivans kapacitet finns vanligen tryckt på själva skivan). Gör fler spellistor om du vill bränna mer än vad som ryms på en enda skiva.

2. Bränn din skiva
    När du markerat spellistan väljer du Bränn spellista till skiva från Arkiv-menyn i iTunes. Sätt sedan i en tom, inspelningsbar CD-skiva i skivenheten för att börja bränna den.

De bästa felsökningstipsen

Förutom tipsen här kan du läsa dessa artiklar:

Lösa problem med att bränna skivor
Om alternativ för skivbränning är nedtonade eller otillgängliga

• Om bränningen inte lyckas ska du kontrollera skivan eller prova med en annan skiva
    Mata ut skivan ur enheten och kontrollera om ytan är smutsig eller repad, eller om skivan redan har data skriven på sig (den skinande ytan är något mörkare där data redan bränts). Om den är smutsig kan du torka den ren med en mjuk, fuktig duk och försöka bränna den igen. Om skivan redan är skriven på kan du prova med en annan skiva. Använder du en skiva som går att skriva till flera gånger och som redan innehåller data, måste du radera den innan du bränner data på den igen. Små fel eller ojämnheter på ytan kan orsaka misslyckad bränning. Försök bränna ditt innehåll på en annan skiva eller prova en skiva från en annan tillverkare (om möjligt).

• Kontrollera så att den optiska enheten verkligen kan bränna skivor
    Om enheten är inbyggd i din Mac måste du se till att du åtminstone har en Combo Drive om du vill bränna en CD eller en SuperDrive, om du försöker bränna en DVD (eller CD). Läs i din användarhandbok för Mac-datorn eller i handboken för den optiska enheten om den är från tredje part för mer information.

• Kontrollera skivtypen
    Se till att skivenheten är kapabel att bränna den typ of media du har. Du kan exempelvis inte bränna en DVD+RW-skiva i en äldre Apple SuperDrive. Läs produkthandboken från Apple eller tredje part för att se skivenhetens mediaspecifikationer. Du bör också använda skivor som är klassade för skivenhetens bränningshastighet.

• Sänk farten
    I dialogrutan Bränn kan du specificera en bränningshastighet som är lägre än den maximala klassade hastigheten för din skivenhet (om du kan) och försöka bränna en annan skiva.

• Frigör en del minne
    Om du har andra program öppna ska du avsluta de som du inte använder (eller avsluta alla utom det du använder för att bränna skivan). Låt bränningen avslutas innan du gör något annat med datorn.

• Kontrollera det lediga utrymmet på hårddisken
    När du bränner en skiva allokerar din Mac tillfälligt en mängd utrymme på hårddisken som är lika stor som mängden data du bränner på skivan. Om du bränner en stor mängd data kan det hända att du får slut på utrymme på hårddisken, vilket kan förhindra bränningsprocessen. Du kan öka det lediga utrymmet genom att ta bort oönskade filer eller säkerhetskopiera filer till en extern enhet.

• Starta om datorn
    Ibland kan en enkel omstart lösa problem. Försök på nytt med att bränna en annan skiva när du har startat om Mac-datorn.

• Uppdatera programvaran
    Använd Programuppdatering (i Apple-menyn väljer du Programuppdatering) för att söka efter, hämta och installera de senaste versionerna av Apple-programvara. Om du använder en brännare från tredje part kan du gå till tillverkarens webbplats och hämta de senaste programuppdateringarna för din modell.

• Kontrollera dina anslutningar
    Om du använder en extern skivbrännare bör du se till att alla kabelanslutningar är säkra och att den optiska enheten är påslagen.

Ytterligare information

Har du fortfarande problem?

Om ovanstående tips inte löste ditt problem kan du prova några andra saker:

• Använd sökverktyget på vår supportwebbplats för att söka efter just ditt problem.
  • Sök igenom våra forum för att få råd om skivbränning från andra användare.
Senast ändrad: 2014-maj-07