Språk

Snabbhjälp för USB och FireWire

Läs om hur du använder datorns USB- och FireWire-portar för att ansluta tillbehör som iPod-enheter, skrivare, digitalkameror, externa hårddiskar, videokameror, ljudenheter, hubbar och annat till din Mac-dator.

Snabbhjälp för USB och FireWire

Beskrivning av USB och FireWire

USB (Universal Serial Bus) och FireWire är två typer av gränssnitt som gör att du kan överföra data mellan datorer och tillbehör med en speciell typ av kabel. FireWire är termen Apple använder för IEEE 1394. Beroende på vilka portar Mac-datorn och tillbehören stöder, kan Mac-datorn ansluta till många olika USB- och FireWire-enheter såsom skrivare, externa hårddiskar eller digitalkameror.

Det finns för närvarande två olika USB-specifikationer: Ursprungliga USB version 1.1 och den nyare USB 2.0. Det finns för närvarande två FireWire-standarder: Ursprungliga FireWire 400 och FireWire 800 (IEEE 1394b).  I båda fallen innebär det högre numret oftast snabbare överföringshastighet.

FireWire används ofta i enheter som kräver mycket hög dataöverföringshastighet, såsom digitalvideokameror, ljudgränssnitt, externa hårddiskar och professionella skannrar och skrivare. Obs! För tidigare versioner än iMovie 7 krävs en videokamera med FireWire-anslutning. iMovie 7 och senare stöder videokameror med USB- och FireWire-anslutningar.

Om du vill läsa mer om USB- och FireWire-portar och anslutningar finns Portar och kontakter - Beskrivning och illustrationer eller FireWire-portar: Teknisk information.

Vilka enheter fungerar med min Mac?

Först ska du se efter vilka portar du har på din Mac. Nyare Mac-datorer har både USB- och FireWire-portar. Kontrollera vad datorn har genom att ta en titt på dess portar. Om du ser en port med en symbol som ser ut som den vänstra symbolen ovan innebär det att du har en USB-port. (USB 1.1 och 2.0 ser likadana ut och kan stödja samma USB-enhet men du bör kolla USB-enhetens förpackning eller dokumentation för att vara helt säker.)

Om du ser en port med symbolen "Y" till höger om USB-symbolen ovan har du hittat en FireWire-port. Om du inte är säker på om dina FireWire-portar är 400 eller 800 kan du läsa de tekniska specifikationerna för din produkt.

• Exempel på FireWire 800-port:
    firewire 800-port

• Exempel på FireWire 400-port:
    firewire 400-port

Tips! Om du behöver använda en FireWire 400-enhet i en FireWire 800-port, eller vice versa, kan du kanske använda en adapter.

Se också till att din dator uppfyller systemkraven för enheten. USB- och FireWire-enheter har vanligtvis sina systemkrav angivna på förpackningen, men du kan för det mesta också hitta denna information på tillverkarens webbplats. Se till att Mac-datorn klarar enhetens minimikrav, var extra noga med att enheten fungerar med den version av Mac OS X som du har installerad.

Tips!
 För att få reda på Mac-datorns processorhastighet, minnesstorlek och version av Mac OS X väljer du Om den här datorn i Apple-menyn för att visa ett fönster med informationen.

Koppla in enheter till din Mac

Se till att du har rätt kablar: De flesta USB- och FireWire-enheter behöver en kabel för att kunna anslutas till din dator, denna kabel medföljer vid köpet (vissa enheter kan kopplas in direkt i porten).

Om enheten kräver att du installerar programvara innan du använder den ska du göra det nu och sedan starta om din Mac. Koppla in enheten i en av datorns USB- eller FireWire-portar via den utvalda kabeln (eller koppla in den direkt) och sedan är allt klart.

De främsta felsökningstipsen

Titta igenom de här förslagen om du stöter på problem med din enhet.

• Kontrollera anslutningarna
    Om du använder en kabel måste du se till att båda kabeländarna är korrekt och säkert inkopplade i enheten och din Mac. Prova med att koppla ur enheten och sedan koppla in den på nytt. Om du använder en FireWire-enhet måste du se till att kabeln inte är längre än 4,5 meter. Om du använder en USB-enhet måste du se till att kabeln inte är längre än 4,9 meter. Om du kopplar in enheten direkt i porten måste du se till att enhetens kontakt är helt intryckt i datorporten. Om din enhet också ska anslutas till eluttag ska du kontrollera så att det är strömsatt.

• Kontrollera systemkraven
    Kontrollera enhetens dokumentation eller förpackning eller gå till tillverkarens webbplats och verifiera en gång till att din Mac uppfyller de lägsta systemkraven för att använda enheten.

• Kontrollera att enheten får ström
    Kontrollera så att enhetens strömbrytare (om sådan finns) är påslagen. Prova med att slå av enheten och sedan slå på den igen. Vissa enheter kräver mer effekt än vad bussen ger. Om enheten levererades med extern nätadapter ska den alltid anslutas till elnätet för att få bästa prestanda på enheten.

• Starta om Mac-datorn
    Ibland kan en enkel omstart lösa problem. Välj Omstart i Apple-menyn för att starta om datorn. Så snart Mac-datorn har startat upp ska du testa enheten på nytt.

• Kontrollera programvaran
    Kontrollera om det finns en nyare programversion till din enhet om den kräver programvara. Gå till tillverkarens webbplats.

• Kontrollera att enheten får ström
    Se till att enheten är påslagen och om den har en strömbrytare kan du prova med att stänga av enheten och slå på den igen.

• Testa med en annan port eller kabel
    Koppla in enheten i en annan USB- eller FireWire-port i din Mac. Om du kopplade in enheten i en USB- eller FireWire-hubb eller i en port i en annan USB- eller FireWire-enhet som är inkopplad i din Mac (dvs. länkad i en s.k. daisy chain) bör du koppla in enheten direkt i en port i datorn. Vissa enheter måste få ström via USB- eller FireWire-porten för att de ska fungera. Om du kopplar in en sådan enhet i en hubb utan strömförsörjning (dvs. en som inte är inkopplad i ett eluttag) eller i en port med låg effekt (t.ex. porten i ett USB-tangentbord) kommer den antagligen inte att fungera. Om du har en annan kabel som bevisligen fungerar kan du se om enheten fungerar med den kabeln. Om den fungerar då ska du byta ut den felaktiga kabeln.

• Kontrollera om en enhetskonflikt har uppstått
    Koppla ur all USB- eller FireWire-enheter (inklusive hubbar och förlängningskablar) utom Apple-tangentbordet och -musen. Koppla sedan in enheten direkt i datorn. Om enheten fungerar nu kan det innebära att det förekommer en konflikt mellan enheten och en av dina andra USB- eller FireWire-enheter. Gå till steg 8 om den inte fungerar. Om du har råkat ut för en konflikt bör du ta reda vilka enheter som påverkas. Koppla in de andra enheterna i din Mac en efter en och se till att testa varje enhet innan du kopplar in fler. När du har hittat den enhet som orsakar problemet bör du kontakta tillverkaren och be om hjälp (gå till båda tillverkarnas webbplatser och sök efter programuppdateringar och ytterligare information).

• Avsluta associerade program
    Om du har öppnat ett visst program som använder enheten i fråga (t.ex. Bildinsamling med en USB-skanner) kan du prova med att avsluta programmet och öppna det på nytt.

• Prova som annan användare eller med en annan dator
    Om du har tillgång till en annan Mac kan du prova med att koppla in enheten i den andra datorn för att se om den fungerar. Om du inte har en annan dator tillgänglig, logga in på ett annat användarkonto i din Mac (eller skapa ett nytt användarkonto och logga in till det), och testa enheten igen. Om enheten fungerar nu kan det innebära att det förekommer en programkonflikt mellan enheten och någonting i ditt eget användarkonto.

• Kontrollera maskinvaruproblem via Systeminformation
    Öppna Systeminformation (välj Om den här datorn i Apple-menyn och klicka sedan på Mer info) och klicka på USB eller FireWire. Om din enhet inte anges på den högra panelen kan problemet bero på själva enheten eller på datorns USB- eller FireWire-port. Du kan utesluta porten genom att koppla in enheten i en annan USB- eller FireWire-port i din Mac och sedan kontrollera Systeminformation på nytt (tryck på kommando-R för att uppdatera fönstret). Försök även med att återställa FireWire-bussen. Om enheten visas på den högra panelen, men ändå inte fungerar bör du kontakta enhetstillverkaren och be om hjälp.

Additional Information

Har du fortfarande problem?

Om ovanstående tips inte löste ditt problem kan du prova några andra saker:

• Kontakta enhetstillverkaren för att få hjälp.
  • Gå till Apple Discussions och sök efter USB eller FireWire för att be om råd.
Senast ändrad: 2012-jun-19