Talen

Snelhulp inschakelen of opstarten

Snelhulp opstartenHet beroemde "gebruiksgemak" van de Apple-producten begint met een eenvoudige vingertoets. Meer hoeft u niet te doen om een iPod, iMac, Power Mac, MacBook, MacBook Pro, iBook, PowerBook, Mac mini, Apple-beeldscherm en andere producten in te schakelen. Alleen op de iPod shuffle moet u even naar boven of beneden schuiven.

Als u hulp nodig hebt bij het inschakelen van uw Apple-product, staan we voor u klaar. We laten u niet alleen zien waar de aan/uit-knop zich bevindt op de verschillende producten; we tonen u ook wat u kunt doen als uw product niet inschakelt.

Waar hebt u hulp bij nodig?

Een Apple-product inschakelen

1) Zoek de aan/uit-knop
Als het een Apple-computer of -beeldscherm betreft, zoekt u de ronde knop op het oppervlak die lijkt op het symbool in bovenstaande titelafbeelding. Als u een iPod, iPod nano of iPod mini hebt, drukt u op een willekeurige knop om uw speler in te schakelen. Als u een iPod shuffle hebt, zoekt u de schakelaar op de achterkant. Raadpleeg de onderstaande afbeelding voor de locatie van de aan/uit-knop op verschillende Apple-producten.

Locatie van aan/uit-knoppen

2) Druk en start
Als u de knop eenmaal hebt gevonden, drukt u er op om uw product in te schakelen. Bij een Mac hoort u een opstartgeluid en bij een Apple-beeldscherm worden videobeelden afgespeeld opdat u zou weten dat het apparaat van stroom wordt voorzien.

Tien belangrijke tips voor probleemoplossing bij Macs

1) Zorg ervoor dat u een werkende voedingsbron hebt
Zorg ervoor dat uw Mac en het beeldscherm aangesloten zijn op een werkend stopcontact. Als u wilt controleren of het stopcontact werkt, sluit u een lamp of een ander elektrisch apparaat aan waarvan u weet dat het werkt, en zet u het aan. Als uw Mac is aangesloten op een contactdoos, zorgt u ervoor dat deze van stroom wordt voorzien krijgt en werkt. Sluit hiervoor de lamp of het andere elektrische apparaat aan waarvan u weet dat het werkt, en zet het aan.

2) Zorg ervoor dat de batterij lading kan houden
Als uw draagbare Mac-computer niet wordt ingeschakeld, heeft de batterij misschien te weinig lading om de computer op te starten. Sluit uw MacBook, MacBook Pro, PowerBook of iBook aan op de bijhorende lichtnetadapter, steek deze in een werkend stopcontact en probeer uw computer in te schakelen. Let wel dat bepaalde batterijen een batterijtestknop hebben met bijhorende batterijlampjes om het ladingniveau aan te geven.

3) Controleer de aansluitingen
Zorg ervoor dat alle netsnoeren stevig zijn aangesloten op uw Mac, het beeldscherm en de voedingsbron. Als u een beeldscherm gebruikt, zorgt u ervoor dat de kabel stevig is aangesloten op uw computer. Koppel het snoer of de draad los en sluit beide uiteinden opnieuw aan. Probeer vervolgens uw product in te schakelen.

4) Gebruik een ander snoer of een andere lichtnetadapter
Gebruik, indien beschikbaar, een andere lichtnetadapter om te achterhalen of u een defect snoer of een defecte lichtnetadapter hebt. Als het vervangende netsnoer of de vervangende lichtnetadapter het probleem verhelpt, wilt u wellicht het oorspronkelijke snoer of de oorspronkelijke adapter vervangen. Zorg bij draagbare producten ervoor dat de lichtnetadapter compatibel is.

5) Zorg ervoor dat uw beeldscherm is ingeschakeld
Als u een extern computerscherm gebruikt dat niet is aangesloten op een voedingsbron, lijkt het alsof uw computer niet opstart. Zorg ervoor dat uw beeldscherm is aangesloten op een voedingsbron, dat het goed is aangesloten op uw computer en dat de videokaart waarop uw beeldscherm is aangesloten niet is losgekomen binnen uw computer (de kaart moet stevig vast zitten). Als uw videokaart los lijkt, opent u uw computer en plaatst u de kaart opnieuw.

6) Controleer of het geen beeldprobleem is
Als u uw computer opnieuw opstart, hoort u dan het opstartgeluid of de geluiden van de harde schijf en de ventilator? Als dit het geval is, hebt u mogelijk een probleem met het beeld. Controleer uw beeldscherm om te verzekeren dat dit naar behoren werkt. Zet de helderheid op het beeldscherm zelf hoger (bij draagbare computers houdt u F2 gedurende 3-4 seconden ingedrukt). Als u van heel dichtbij kijkt en u de afbeelding van uw bureaublad net kunt zien, heeft uw beeldscherm misschien service nodig. Sluit een ander scherm aan om te zien of dit het probleem verhelpt. Voor meer informatie over beeldproblemen en enkele stappen voor probleemoplossing raadpleegt u dit artikel.

7) Controleer nieuwe installaties
Als u zojuist meer geheugen of een nieuwe AirPort-kaart hebt geïnstalleerd, kan een onjuiste installatie beletten dat uw computer naar behoren opstart. Trek de stekker van uw computer uit het stopcontact en zorg ervoor dat uw geheugenchip of AirPort-kaart helemaal in de sleuf zit. Haal hem eruit en plaats hem opnieuw, voor de zekerheid. Voor meer informatie raadpleegt u de documentatie die bij uw product werd meegeleverd of kiest u uw computer in het venstermenu onder "Doe-het-zelf-onderdelen installeren" op de pagina Onderdelen en service voor Doe-het-zelf om instructies te vinden (in pdf) voor het installeren van AirPort-kaarten en geheugen in uw computer. Als u de computer nog steeds niet kunt inschakelen, verwijdert u het nieuwe onderdeel (en vervangt u dit indien nodig door het originele) om te zien of de computer opstart. Als dit het geval is, neemt u contact op met de fabrikant van het apparaat voor hulp.

8) Koppel uw apparaten los
Er zou een conflict kunnen bestaan tussen een van uw apparaten en uw Mac. Koppel alle externe apparaten los en start uw computer opnieuw op om een conflict met een apparaat uit te sluiten. Als de Mac wordt ingeschakeld, bepaalt u welk apparaat het probleem veroorzaakt door een apparaat aan te sluiten, de computer opnieuw op te starten en te testen voordat u het volgende apparaat aansluit. Als uw computer niet opstart na het aansluiten van een apparaat, dan is dat apparaat waarschijnlijk de oorzaak van het probleem. Neem contact op met de fabrikant van het apparaat voor advies.

9) Stel de SMU of PMU van uw computer opnieuw in

Belangrijk: let op, in de meeste gevallen is opnieuw opstarten voldoende. Als de computer niet meer reageert, voert u deze stappen in volgorde uit totdat de computer reageert:

1. Stop het actieve programma geforceerd (Option-Command-Escape)
  2. Start opnieuw op (Control-Command-Power)
  3. Zet de computer geforceerd uit (druk 10 seconden op de aan/uit-knop)

Stel de computer alleen opnieuw in als u met geen van de bovenstaande stappen het probleem kon verhelpen.

Selecteer het betreffende artikel hieronder voor instructies om de System Management Controller (SMC), System Management Unit (SMU) of Power Management Unit (PMU) van uw computer opnieuw in te stellen:

10) Lees onze overige artikelen voor meer stappen voor probleemoplossing
Als u problemen hebt met het inschakelen of opstarten van uw computer, selecteert u één van de volgende artikelen voor meer probleemoplossende stappen:

Nog steeds problemen?

Als bovenstaande tips uw probleem niet hebben opgelost, zijn hier nog wat extra mogelijkheden:

• Gebruik de zoekfunctie op onze Support-website om uw specifiek probleem te zoeken.
  • Bezoek het forum van uw Mac op Apple discussieforums en vraag advies aan andere gebruikers.
  • Als u denkt dat uw product service nodig heeft, klikt u hier om meer te weten over uw serviceopties.

Tien belangrijke tips voor probleemoplossing bij iPod

Locatie van aan/uit-knoppen

1) Zorg ervoor dat de batterij lading kan houden
Als u uw iPod, iPod nano, iPod mini of iPod shuffle niet kunt inschakelen of uw computer herkent uw speler niet als u deze aansluit, is uw iPod-batterij mogelijk volledig leeg. Sluit uw iPod aan op een poort met hoog vermogen op uw computer (of op een optionele lichtnetadapter) en laat deze minstens 30 minuten laden. Probeer het apparaat nogmaals in te schakelen.

2) Controleer de vergrendelknop
Zorg ervoor dat uw iPod niet vergrendeld is. Controleer de vergrendelknop op uw iPod, iPod nano of iPod mini en zorg ervoor dat deze op uit staat (u dient geen fel oranje naast de schakelaar te zien). Probeer de knop aan en uit te zetten om te zien of dit helpt. Als u een iPod shuffle hebt, kijkt u naar het statuslampje op de voorkant wanneer u de speler probeert in te schakelen. Als het lampje oranje oplicht, is uw iPod vergrendeld. Druk gedurende 3 seconden op de knop Afspelen/pauzeren (het statuslampje op de voorkant knippert drie keer groen als het apparaat wordt ontgrendeld).

3) Stel uw iPod opnieuw in
Als uw iPod niet wordt ingeschakeld, niet volledig opstart of niet meer reageert (lijkt geblokkeerd), stelt u het apparaat opnieuw in. Het opnieuw instellen van uw iPod heeft geen effect op de muziek of andere bestanden op uw iPod, maar u moet misschien bepaalde aangepaste instellingen opnieuw configureren. Raadpleeg dit artikel om te weten hoe u een iPod, iPod nano, iPod mini of iPod shuffle opnieuw instelt.

4) Laat de batterij ontladen
Als uw iPod niet inschakelt nadat u het apparaat opnieuw hebt ingesteld, moet u in zeldzame gevallen eerst de batterij volledig laten ontladen. Koppel uw iPod los van de computer of voedingsbron en laat hem 24 uur lang losgekoppeld. Vervolgens sluit u uw iPod op de computer of lichtnetadapter aan en stelt u de iPod opnieuw in.

5) Controleer de aansluitingen
Als u nu een iPod oplaadt omdat het apparaat niet werd ingeschakeld, zorgt u ervoor dat uw kabels stevig aangesloten zijn als het lijkt dat de iPod niet oplaadt (wacht opnieuw totdat de batterij minstens 30 minuten is opgeladen voordat u de iPod inschakelt). Koppel de kabel volledig los van uw iPod en de computer en sluit beide uiteinden van de kabel opnieuw in. Vervolgens wacht u enkele minuten tot de oplaadindicator verschijnt. Voor meer hulp met problemen bij het opladen van de iPod raadpleegt u dit artikel.

6) Probeer een andere kabel of lichtnetadapter
Als uw iPod nog steeds niet wordt opgeladen, vervangt u de iPod-kabel, indien mogelijk, door een andere werkende kabel. Als uw vervangende kabel het probleem verhelpt, kunt u de oorspronkelijke kabel vervangen. Als u de iPod oplaadt met een lichtnetadapter, sluit u uw iPod aan op een poort met hoog vermogen op uw computer.

7) Probeer een andere USB- of FireWire-poort
Als uw iPod nog steeds niet wordt ingeschakeld en u nog steeds problemen hebt met het opladen ervan, sluit u de iPod aan op een andere USB-poort van de computer zelf (of een andere FireWire-poort als u de iPod via FireWire aansluit).

8) Werk de iPod-software bij
Sommige iPods hebben een minimale iPod-softwareversie nodig. Als u een iPod, iPod nano of iPod mini hebt en een map met een uitroepteken ziet op het scherm, downloadt u de nieuwste versie van iPod Updater en werkt u de software op uw iPod bij. Voor meer informatie over de minimale vereisten voor iPod-software bij alle iPod modellen (en om de nieuwste iPod Updater te downloaden) raadpleegt u dit artikel.

9) Herstel uw iPod
Als uw iPod nog steeds niet inschakelt of niet oplaadt, herstelt u het apparaat naar de fabrieksinstellingen. Let wel dat hierdoor alles op uw iPod volledig wordt gewist. Maak dus, indien mogelijk, een reservekopie van uw bestanden. Voor instructies om uw iPod opnieuw in te stellen, raadpleegt u dit artikel.

10) Lees deze artikelen voor meer stappen om problemen met uw iPod op te lossen
Als u problemen hebt met het inschakelen van de iPod, iPod nano, iPod mini of iPod shuffle, raadpleegt u de volgende artikelen voor meer probleemoplossende stappen:

Nog steeds problemen?

Als bovenstaande tips uw probleem niet hebben opgelost, zijn hier nog wat extra mogelijkheden:

Laatst gewijzigd op: 9-mei-2014
Nuttig?
Ja
Nee
  • Laatst gewijzigd op: 9-mei-2014
  • Artikel: HT1149
  • Aantal keer bekeken:

• Beoordeling:

(1 reacties)