USB- ja FireWire-pikaohje

Tässä artikkelissa kerrotaan, miten oheislaitteita yhdistetään Maciin tietokoneen USB- ja FireWire-porttien avulla. Tällaisia laitteita ovat esimerkiksi iPodit, tulostimet, digikamerat, ulkoiset kovalevyt, digitaaliset videokamerat, ääniliittymät ja keskittimet.

USB- ja FireWire-pikaohje

Tietoa USB:stä ja FireWirestä

USB (Universal Serial Bus) ja FireWire ovat liittymiä, joiden avulla tietoja voidaan siirtää tietokoneiden ja lisälaitteiden välillä tietyn tyyppisen kaapelin avulla. FireWire on Applen nimitys IEEE 1394 -standardille. Maciin voidaan yhdistää monia eri USB- tai FireWire-laitteita riippuen siitä, mitä portteja Mac ja oheislaitteet tukevat. Tällaisia oheislaitteita ovat mm. tulostimet, ulkoiset kovalevyt ja digikamerat.

USB-määrityksiä on tällä hetkellä kaksi: Alkuperäinen USB-versio 1.1 ja uudempi USB 2.0. FireWire-standardeja on tällä hetkellä kaksi: Alkuperäinen FireWire 400 ja FireWire 800 (IEEE 1394b).  Kummassakin tapauksessa korkeampi luku tarkoittaa yleensä nopeampaa tiedonsiirtoa.

FireWire löytyy usein laitteista, jotka edellyttävät erittäin nopeaa jatkuvaa tiedonsiirtoa, esimerkiksi DV-laitteista, ääniliittymistä, ulkoisista kovalevyistä ja ammattimaisista skannereista ja tulostimista. Huomautus: iMovie 7 -versiota aiemmat iMovie-versiot vaativat videokameran, jossa on FireWire-liitäntä. iMovie 7 ja uudemmat tukevat videokameroita sekä USB- että FireWire-liitännän kautta.

Lisätietoja USB- ja FireWire-porteista ja -liitännöistä on artikkeleissa USB: Porttien, liitäntöjen ja kaapelien kuvaukset ja FireWire-portit: Tekniset tiedot.

Mitkä laitteet toimivat Macin kanssa?

Tarkista ensin Macin portit. Useimmissa uusissa Maceissa on sekä USB- että FireWire-portteja. Voit tarkistaa nopeasti, mitä portteja Macissa on. Jos näet portin, johon on merkitty tämän sivun otsikkografiikan vasemmanpuoleisin symboli, kyseessä on USB-portti. (USB 1.1- ja 2.0-portit näyttävät samoilta ja saattavat tukea samaa USB-laitetta, mutta asia kannattaa varmistaa USB-laitteen pakkauksesta tai dokumentaatiosta.)

Jos porttiin on merkitty "Y"-tyylinen symboli (yllä USB-symbolin oikealla puolella), kyseessä on FireWire-portti. Jos et ole varma, ovatko FireWire-portit FireWire 400- vai 800-portteja, voit tarkistaa asian tuotteen teknisistä tiedoista.

• Esimerkki FireWire 800 -portista:
    firewire 800 -portti

• Esimerkki FireWire 400 -portista:
    firewire 400 -portti

Vinkki: Jos FireWire 400 -laitetta täytyy käyttää FireWire 800 -portin kanssa tai päinvastoin, voit mahdollisesti käyttää sovitinta.

Varmista seuraavaksi, että Mac täyttää laitteen vaatimukset. USB- ja FireWire-laitteiden pakkauksiin on yleensä painettu niiden järjestelmävaatimukset. Yleensä tiedot löytyvät myös valmistajan verkkosivuilta. Varmista, että Mac täyttää laitteen vähimmäisvaatimukset järjestelmälle. Varmista erityisesti, että laite toimii käytetyn Mac OS X -version kanssa.

Vinkki
: Macin suorittimen nopeus, muistin määrä ja Mac OS -versio löytyvät valitsemalla Apple-valikosta Tietoja tästä Macista, jolloin näyttöön tulee nämä tiedot sisältävä ikkuna.

Laitteiden liittäminen Maciin

Varmista, että käytössä on oikea kaapeli. Useimmat USB- ja FireWire-laitteet vaativat kaapelia tietokoneeseen kytkemistä varten, ja kaapeli on mahdollisesti toimitettu laitteen mukana (jotkin laitteet, kuten muistitikut, voidaan kytkeä suoraan porttiin).

Jos laite edellyttää ohjelmiston asentamista ennen sen käyttöä, tee se nyt ja käynnistä sitten Mac uudelleen. Sen jälkeen laite kytketään johonkin tietokoneen USB- tai FireWire-porteista sopivalla kaapelilla (tai suoraan).

Parhaat vianmääritysvinkit

Noudata näitä ohjeita, jos laitteen kanssa ilmenee ongelmia.

• Tarkista kytkennät
    Jos käytössä on kaapeli, varmista että kaapelin molemmat päät on liitetty hyvin sekä laitteeseen että Maciin. Kokeile laitteen irrottamista ja kytkemistä uudelleen. Jos FireWire-laitetta liitetään, varmista ettei kaapeli ole yli 4,5 metriä pitkä. Jos USB-laitetta liitetään, varmista ettei kaapeli ole yli viittä metriä pitkä. Jos laite kytketään suoraan porttiin, varmista että laitteen liitin on hyvin kiinni tietokoneen portissa. Jos laite liitetään myös pistorasiaan, varmista että siinä on virtaa.

• Tarkista järjestelmävaatimukset
    Tutustu uudelleen laitteen dokumentaatioon tai pakkaukseen, tai käy valmistajan verkkosivuilla varmistaaksesi, että Mac täyttää järjestelmän vähimmäisvaatimukset laitteen käyttöön.

• Tarkista laitteen virta
    Jos laitteessa on virtakytkin, varmista että se on kytketty päälle. Kokeile kytkeä laite pois päältä ja takaisin päälle.   Jotkin laitteet tarvitsevat enemmän virtaa kuin mitä USB-väylä tarjoaa. Jos laitteen mukana on toimitettu ulkoinen virtalähde, liitä se aina pistorasiaan, jotta laitteen suorituskyky on paras mahdollinen.

• Käynnistä Mac uudelleen
    Joskus pelkkä uudelleenkäynnistäminen voi ratkaista ongelmat. Käynnistä tietokone uudelleen valitsemalla Apple-valikosta Käynnistä uudelleen. Kun Mac on käynnistynyt kokonaan, testaa laite uudelleen.

• Tarkista ohjelmisto
    Tarkista, onko laitteeseen saatavana uusi ohjelmistoversio, jos siihen vaaditaan ohjelmistoa. Käy laitteen valmistajan verkkosivuilla.

• Tarkista laitteen virta
    Jos laitteessa on virtakatkaisin, varmista että se on päällä. Kokeile kytkeä laitteen virta pois päältä ja takaisin päälle.

• Kokeile toista porttia ja kaapelia
    Kytke laite toiseen USB- tai FireWire-porttiin Macissa. Jos laite on kytketty USB- tai FireWire-keskittimeen tai toisen Maciin kytketyn laitteen USB- tai FireWire-porttiin (niin sanottu ketjutus), kytke laite suoraan tietokoneen porttiin. Jotkut laitteet ottavat virran USB- tai FireWire-portista. Jos laite liitetään keskittimeen (sellaiseen, jota ei ole kytketty virtalähteeseen) tai heikkovirtaiseen porttiin (kuten näppäimistön USB-portti), laite ei mahdollisesti toimi. Jos käytössä on toinen kaapeli, jonka tiedetään toimivan, kokeile laitetta sen kanssa. Jos se toimii, ongelmallinen kaapeli tulisi vaihtaa.

• Tarkista laiteristiriidat
    Irrota kaikki USB- tai FireWire-laitteet (mukaan lukien keskittimet ja jatkokaapelit) Applen näppäimistöä ja hiirtä lukuun ottamatta. Kytke sitten kyseinen laite suoraan tietokoneeseen. Jos laite toimii nyt, sen ja jonkin toisen USB- tai FireWire-laitteen välillä voi olla ristiriita. Jos se ei toimi, siirry vinkkiin 8. Jos ristiriita on olemassa, voit selvittää, mitä laitteita se koskee. Kytke muut laitteet Maciin yksi kerrallaan ja testaa jokaisen laitteen toimivuus ennen seuraavan kytkemistä. Kun ongelman aiheuttava laite löytyy, pyydä ohjeita valmistajilta (tarkista molempien valmistajien verkkosivustoilta, onko saatavana ohjelmistopäivityksiä ja lisätietoja).

• Lopeta laitteeseen liittyvät ohjelmat
    Jos laitetta käytetään tietyllä ohjelmalla (jos esimerkiksi USB-skanneria käytetään Kuvansiirtäjän kanssa), kokeile sulkea ohjelma ja käynnistä se sitten uudelleen.

• Kokeile toista käyttäjätiliä tai tietokonetta
    Jos käytettävissä on toinen Mac, kokeile toimiiko laite sen kanssa. Jos toista tietokonetta ei ole käytettävissä, kirjaudu toisella käyttäjätunnuksella Macissä (tai luo uusi käyttäjätunnus ja kirjaudu sillä) ja testaa laitetta uudelleen. Jos laite toimii nyt, laitteen ja jonkin alkuperäisen käyttäjätunnuksen asetuksen välillä voi olla ohjelmistoristiriita.

• Tarkista Järjestelmän kuvaus laitteisto-ongelmien varalta
    Avaa Järjestelmän kuvaus (valitse Apple-valikosta Tietoja tästä Macista ja sitten Lisätietoja) ja valitse sitten joko USB tai FireWire. Jos laitetta ei näy paneelin luettelossa, ongelma saattaa olla itse laitteessa tai tietokoneen USB- tai FireWire-portissa. Jotta portin vika voidaan sulkea pois, kytke laite toiseen USB- tai FireWire-porttiin Macissa ja tarkista Järjestelmän kuvaus uudelleen (päivitä ikkuna painamalla Komento-R). Kokeile myös FireWire-väylän nollaamista. Jos laite näkyy paneelissa, mutta ei toimi, voit pyytää ohjeita laitteen valmistajalta.

Edelleen ongelmia?

Jos edellä mainitut vinkit eivät ratkaise ongelmaa, seuraavassa on muita ehdotuksia:

Muokattu viimeksi: