Om avanceret sikkerhedsteknologi for Touch ID

Her kan du læse om, hvordan Touch ID hjælper dig med at beskytte oplysninger på din iPhone, iPad og Mac.

Meget af vores digitale liv gemmes på vores Apple-enheder, og vi anbefaler derfor, at du bruger en adgangskode til at beskytte vigtige oplysninger og din anonymitet. Det er nemt at bruge dit fingeraftryk til Touch ID på din iPhone, iPad og Mac i stedet for at skulle angive en adgangskode til mange af hverdagens små opgaver. Med en enkelt berøring med din finger aflæser sensoren dit fingeraftryk, og enheden låses op. Funktionen kan også bruges til at godkende køb i iTunes Store, App Store og Apple Books samt til Apple Pay. Udviklere kan give tilladelse til, at du bruger Touch ID til at logge ind i deres apps.

Avanceret teknologi

Teknologien i Touch ID er sammensat af noget af det mest avancerede hardware og software, som nogensinde har været i en bærbar enhed. Selve knappen er lavet af safirkrystal, som er et af de hårdeste og klareste materialer, der findes. Det beskytter sensoren og fungerer som et objektiv, der fokuserer på fingeren. På iPhone og iPad registrerer stålringen rundt om knappen din finger og giver besked til Touch ID om at aflæse fingeraftrykket.

Sensoren bruger avanceret kapacitiv berøring til at tage et billede af små dele af fingerens underhud i høj opløsning. Touch ID foretager derefter intelligent analyse af oplysningerne med en imponerende detaljerigdom og præcision. Funktionen kategoriserer fingeraftrykket som tilhørende en af tre grundtyper – buer, slynger eller hvirvler. Den kortlægger også individuelle detaljer i rillerne, som er mindre, end det menneskelige øje kan opfatte, og registrerer små variationer i rilleretningen, som skyldes pore- og kantstrukturer.

Touch ID kan aflæse flere fingeraftryk, og aflæsningen kan ske, uanset hvordan enheden vender (f.eks. på hovedet). Derefter genereres der en matematisk repræsentation af fingeraftrykket, som sammenlignes med de eksisterende fingeraftryksdata, og ved overensstemmelse låses enheden op. Det er den matematiske repræsentation af dit fingeraftryk, som gemmes – aldrig billedet af selve dit fingeraftryk. Touch ID vil løbende opdatere den matematiske repræsentation af fingeraftryksdataene, så aflæsningen løbende bliver endnu mere præcis.

Sikkerhedsregler

Ikke to fingeraftryk er ens, så det er meget usandsynligt, at selv et lille udsnit af to forskellige fingeraftryk skulle blive registreret som værende ens i Touch ID. Sandsynligheden ligger på 1/50.000 for en enkelt registrering af en finger. Samtidig giver Touch ID kun mulighed for fem mislykkede forsøg, før der skal indtastes en adgangskode. Til sammenligning er sandsynligheden for at gætte en firecifret kode 1/10.000. Nogle adgangskoder som f.eks. "1234" kan være lette at gætte, men der findes ikke et fingeraftryk, der er "let at gætte".

Ved indstilling af Touch ID skal der først angives en adgangskode på din iPhone, iPad eller Mac. For at opnå større sikkerhed skal du indtaste din adgangskode i følgende situationer:

• Efter genstart af iPhone, iPad eller Mac

• Når der er gået mere end 48 timer, siden enheden sidst blev låst op

• For at tilføje eller slette et fingeraftryk, du vil bruge til Touch ID

• For at ændre adgangskoden til iPhone eller iPad eller systemadgangskoden til Mac og til andre sikkerhedsindstillinger som f.eks. FileVault til Mac

• Når der har været mere end fem ikke-genkendte forsøg i træk med Touch ID

• Når du logger ud af din Mac.

Du kan opnå større sikkerhed ved at bruge en avanceret alfanumerisk adgangskode. På iPhone eller iPad: Tryk på 'Indstillinger til adgangskode', og vælg Speciel alfanumerisk kode.

Hvis du har mistet din enhed, eller den er blevet stjålet, kan du ved hjælp af Find-funktionen Mistet forhindre, at Touch ID bliver brugt til at låse din enhed op. Med iOS 7 og nyere versioner giver din iPhone og iPad yderligere tyverisikring med aktiveringslåsen, der kræver Apple-id og adgangskode, før man kan slå Find fra på iPhone, slette data eller genaktivere enheden. Hvis du mister din Mac med Touch ID, eller den bliver stjålet, deaktiveres Touch ID, hvis du bruger fjernadgang til at slette indholdet på din Mac.

Touch ID kan også bruges til at godkende køb i iTunes Store, App Store og Apple Books i stedet for at indtaste adgangskoden til Apple-id.

Touch ID kan bruges af flere brugere på en Mac, hvilket gør det nemt at dele systemet på en sikker måde. Der kan registreres tre fingeraftryk til hver brugerkonto, og der kan i alt registreres fem fingeraftryk i systemet.

Secure Enclave

Chippen i enheden indeholder en avanceret sikkerhedsarkitektur kaldet Secure Enclave, som er udviklet med henblik på at beskytte adgangskode- og fingeraftryksdata. Touch ID arkiverer ikke billeder af dit fingeraftryk, men bruger en matematisk repræsentation. Det er ikke muligt at genskabe det faktiske fingeraftryk på baggrund af de arkiverede data.

Fingeraftryksdataene krypteres, gemmes på en disk og beskyttes med en nøgle, der kun kan bruges af Secure Enclave. Fingeraftryksdataene anvendes kun af Secure Enclave til at godkende, at dit fingeraftryk svarer til de registrerede fingeraftryk. De kan ikke åbnes via operativsystemet på din enhed eller af programmer, der kører på det. De bliver aldrig gemt på Apples servere, og de bliver aldrig sikkerhedskopieret i iCloud eller andre steder. Dataene kan heller ikke bruges til sammenligning med andre databaser med fingeraftryk.

Læs mere

Læs mere om, hvordan du bruger Touch ID på din iPhone eller iPad eller på din Mac.

Læs mere om, hvad du skal gøre, hvis du mister din enhed, eller den bliver stjålet.